Már nem a Samsung a világ legnagyobb mobilgyártója

2024. január 16. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az Apple 2023-ban először lett a világ első számú okostelefon-gyártója, legalábbis a volument nézve. Ezzel a cég véget vetett a Samsung 12 éves uralmának – írja a Financial Times.

Az IDC kutatócsoport adatai alapján tavaly az iPhone-ok gyártója volt az egyetlen mobiltelefonokat gyártó cég, amely éves szinten növelni tudta az eladott készülékek számát a korábbiakhoz képest: 2023-ban szállításaik 3,7 százalékkal nőttek, azaz 234,6 millióra emelkedtek, ezzel pedig megelőzték a Samsung 226,6 millióját.

A növekedést az Apple egy olyan évben érte el, ami az elmúlt évtized legrosszabbjának számított a piacon. A készülékszállítások 3,2 százalékkal, 1,17 milliárd darabra csökkentek tavaly. A bevételek és a nyereség alapján egyébként már rég az Apple az első számú okostelefon-gyártó, de a tavalyi év volt az első, amikor volument tekintve is felülkerekedett vetélytársain a cég.

A világ 5 legnagyobb okostelefon-gyártója a szállítások alapján:

  • Apple
  • Samsung
  • Xiaomi
  • Oppo
  • Transsion

A Samsung a tavalyi szállításaiban 13,6 százalékos csökkenésről számolt be. Ennek az oka, hogy a Huawei visszaszerezte részesedését Kínában, az olcsóbb androidos mobilgyártók pedig nagyobb növekedést könyvelhettek el. „2023-ban a Samsung a közép- és felső kategóriás szegmensre összpontosított a nyereségesség érdekében, de részesedést vesztett az alsó kategóriás szegmensben” – mondta Amber Liu, a Canalys kutatócsoport egyik vezetője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!