Az egyik leghatásosabb Covid-gyógyszer, ami csökkenti a halál kockázatát, mégis alig szedik az amerikaiak

Az egyik leghatásosabb Covid-gyógyszer, ami csökkenti a halál kockázatát, mégis alig szedik az amerikaiak
Maszkot viselő gyógyszerész New Yorkban – Fotó: Alexi Rosenfeld / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány nem tűnt el, és ha már nem is erről szólnak a vezető hírek, azért világszerte még mindig sok áldozatot szed. Az elmúlt pár év nemcsak a vakcinák fejlesztéséről szólt, hanem a koronavírus tüneteit enyhítő gyógyszerek kikísérletezéséről is. Több gyógyszer is alkalmazásban van, de az Egyesült Államokban pont annak az antivirális szernek a használatától ódzkodnak leginkább, amely a súlyos tünetek megjelenését akadályozza meg, és a halálos megbetegedés kockázatát is jelentősen csökkenti.

Az Egyesült Államokban hetente körülbelül 1500-an halnak meg a Covid miatt, de csak kevesen szednek a nagy hatékonyságú, nirmatrelvir és a ritonavir hatóanyagra építő Paxlovidból.

Az amerikai állami egészségügyi kutatóintézet (NIH) egyik tanulmánya egymillió olyan covidost vizsgált, akik alapbetegségeik vagy egészségi állapotuk miatt magas kockázatúnak számítottak. Nekik csak körülbelül 15 százalékuk vette be a gyógyszert. Ha legalább a felük kapott volna Paxlovidot, legalább 48 ezer haláleset megelőzhető lett volna, és 135 ezerrel kevesebben kerültek volna kórházba a tanulmány szerint. Egy másik kutatás korábban arra jutott, hogy a gyógyszer több mint 70 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát a nagy rizikófaktorú betegek, 65 évnél idősebbek körében.

A New York Times azt írta, hogy ezek az emberek nem azért nem szedtek, kaptak Paxlovidot, mert ne tudtak volna róla, hanem sokkal inkább az orvosokon múlt, akik féltek felírni a szert, attól tartva, hogy más gyógyszerekkel kölcsönhatásba lépve csak bajt okoz. Az elutasítottság másik oka pedig a gyógyszer lenyelése után jelentkező fémes íz.

Érdekes, hogy a gyógyszer tagadása politikai beállítottságtól is függ, a demokrata fellegvárnak számító államokban nagy a támogatottsága, míg egyes republikánus körzetekben, mint például Floridában, nagyon elutasítóak vele szemben.

„Nem tudom, miért van ekkora eltérés, és miért nem nagyobb a bevitel az egész világon. Ha a Paxlovidot az ajánlott időkereten belül szedik, a halálozás vagy kórházi kezelés valószínűsége jelentősen csökken. Ez nagy dolog” – mondta Josh Fessel, a gyógyszer alkalmazását vizsgáló csoport vezető klinikai tanácsadója.

Az Egyesült Államokban azoknak írják fel ezt a gyógyszert, akik magas kockázati besorolásúak, 65 évnél idősebbek, cukorbetegek, elhízottak, asztmások, de ezen kívül még más alapbetegségek is rizikófaktornak számítanak. Az ajánlás szerint a Covid-tünetek megjelenésétől kezdve öt napon belül kell megkezdeni a szedését, hogy megfékezze a vírus terjedését a szervezetben.

A gyógyszer egyébként Magyarországon is elérhető, az Európai Unió gyógyszerhatóságának ajánlása nyomán 2022 januárjában kapott uniós engedélyt a magas kockázatú, oxigénkezelést még nem igénylő felnőtt koronavírusos betegekre. A legutóbb 2021 novemberében frissített magyar szakmai ajánlás magas kockázatúak enyhe betegsége, illetve középsúlyos betegség esetén ajánlja, a szedését a tünetek megjelenése utáni 3-5 napon belül javasolja elkezdeni.

Az amerikai orvosok tapasztalati azt mutatják, hogy sokan a Covid kezdeti szakaszának bagatellizálása miatt nem szedik ezt a gyógyszert, de az is hiba, hogy az érintettek gyakran tartják magukat magas kockázati besorolásúnak. A betegek közül sokan csak egy olyan megfázásként kezelik a Covidot, amit majd legyűrnek, és csak akkor nyúlnak gyógyszerhez, amikor a tüneteik súlyosbodnak. Ekkor viszont már kevésbé hatékony ez a szer.

Vannak, akik az ára miatt nem jutnak hozzá a gyógyszerhez. Az amerikai szövetségi kormány sokáig ingyenesen biztosította a gyógyszert a 2021. decemberi sürgősségi engedélyezése óta, de az utóbbi hetekben már a gyártó Pfizer forgalmazza, és az ötnapos kúrához szükséges mennyiség listaára 1400 dollár (480 ezer forint). Igaz, ennek az árnak egy részét várhatóan fedezik majd a magánbiztosítók, és a Pfizer is kínál önrészes támogatást.

Josh Fessel szerint egy tévhit miatt is elkerülik a betegek a Paxlovidot. Az terjedt el róla, hogy hiába enyhíti kezdetben a tüneteket, később pont a gyógyszer okozza a betegségbe való visszaesést. Ezt a feltételezést többek között egy friss tanulmány is megcáfolta már.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!