2026-ra halasztotta a NASA az újabb holdra szállást

2024. január 10. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA kedden jelentette be, hogy még legalább két év, mire űrhajósaik több mint ötven év után ismét a Holdra lépnek, írja az MTI. Az Artemis 3 misszió SpaceX űrhajóval induló, első legénységgel végrehajtott holdra szállását eredetileg 2025-re tervezték, de a NASA közlése szerint 2026 szeptemberére halasztották.

A missziót az űrhajóval kapcsolatos biztonsági aggodalmak és a magáncégek által fejlesztett űrruhák problémái miatt halasztották el. A holdra szállást előkészítő Artemis 2 misszió szintén késik, most 2025 szeptemberére tervezik.

Az Artemis-program további késéseit azt követően jelentették be, hogy meghibásodott a hétfőn útnak indított Vulcan kereskedelmi űrrakéta üzemanyagtartálya, amely a Peregrine Holdra szálló egységet szállította. A NASA Holdra szálló programját az elmúlt évtizedben többször is lassítani kellett, ami több milliárd dollárral növelte a költségeket. A kormányzati ellenőrzések szerint a program költségei 2025-ig mintegy 93 milliárd dollárra (32 ezer milliárd forint) rúgnak majd.

A NASA programjáról a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének részeként lapunkban is jelent meg korábban egy videó:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!