A NASA 2025-ben már embert küldene a Holdra

2022. november 2. – 13:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ötven év után a NASA ismét embert juttatna a Holdra. A visszatérési program első missziója az Artemis, egy egyelőre legénység nélküli küldetés novemberben. A végső cél egy emberi tartózkodásra alkalmas űrbázis építése a Holdon, ahonnan a világegyetem távoli régióit kutathatják majd. A Deutsche Welle videója.

A NASA tervei szerint a 2022-es, legénység nélküli után a 2024-es misszió már legénységgel indulna el a Földről, a cél a Hold körüli pályára állás. Az ezt követő évben, 2025-ben léphetne ember a Holdra: ehhez a küldetéshez egy Hold körül keringő állomás épül majd. Az űrállomás hosszú távú Holdon tartózkodást tesz majd lehetővé. A NASA azt tervezi, hogy a Hold déli sarkvidékén épít bázist, ahol akár két hónapig is dolgozhatnak majd a kutatók.

A programban Kanada, Európa és Japán is részt vesz.

Az Artemis–1 holdrakéta kilövését már többször elhalasztották (technikai problémák, üzemanyag-szivárgás és hurrikán miatt), legutóbb november közepére.

Az Artemis-tervről ebben a cikkben írtunk bővebben. A névválasztás nem véletlen: Artemisz Apollón ikertestvére a görög mitológiában, a NASA az Artemisszel ott folytatná ahol az Apollo-programmal abbahagyta több mint ötven éve, 1972 áprilisában. A rövid távú cél a holdbázis létesítése, a hosszú távú a Mars meghódítása – igaz, a rövid és hosszú táv teljesen mást jelent az űrkutatásban, mint a hétköznapokban.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!