Végre a szemével irányíthatja a fülhallgatót, amikor hangszigetelt maszkot hord

2024. január 8. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Elindult a legnagyobb techexpó, a CES. Pontosabban vasárnap volt a mínusz egyedik nap, mert az újságírók már ránézhettek néhány újdonságra. Erre az egyik legjobb alkalom az Unveiled nevű esemény, ahol inkább kisebb cégek, startupok mutatják be a fejlesztéseiket. Volt itt olyan lakossági aksi, amit napelemmel lehet feltölteni, láttuk ugyanazt a villanymotort, amit tavaly is kiállítottak, és volt, aki egy olyan légtisztítót hozott, amit egy dűnés beütéssel az orrunkba kell rakni.

A hét folyamán lelkesen járjuk majd a standokat, hogy minél több érdekes, hasznos, innovatív, vagy egyszerűen csak jópofa kütyüt bemutassunk. Íme néhány kedvencünk az Unveiledről.

Gyors fagyi- és sörfőzés a konyhában

Fagyigép otthon, mosogatás nélkül. Ez elég jól hangzik, nem igaz? Dehogynem, és szerencsére már nem csak egy vágyálomról van szó. Vagyis de, csak egy olyanról, amit be lehet váltani. A ColdSnap fagyicsinálója nagyjából két perc alatt kinyom magából egy adag friss, hűvös fagyit, ehhez csak egy kapszulára van szükség, ami valójában úgy néz ki és akkora, mint egy háromdecis fém üdítős doboz. A kapszulák több ízben kaphatók, és minden bennük van, ami egy fagyihoz kell: az összetevők és egy keverőkanál. Így ha letelt a két perc, és kijött a fagyi, akkor nem kell mosogatni, elég kivenni, majd kidobni a kapszulát.

Bár a honlapjukon azt állítják, hogy a 2023 végére tervezett indulás előtt már újrahasznosíthatóak lesznek a kapszulák, most a standnál szomorúan mondták, hogy egyelőre nem tartanak itt. De legalább a hűtőben nem foglalják a helyet, mert a kapszulákat hónapokig lehet akár a spájzban is tartani. Sokféle íz van, de a gép nemcsak fagyit tud készíteni, hanem fehérjeshake-et, jeges lattét, tejtermék nélküli fagyasztott dolgokat és egy csomó minden mást. Egy sós karamellás fagyit kóstoltam, az finom és pont megfelelően hideg és krémes volt. Sajnos sem EU-s megjelenési dátumot, sem árat nem tudtak mondani.

Egy kicsit még maradjunk a konyhában. Szeret sört főzni, de utál kijárni a fészerbe? Szeretne sört főzni, de az eszközvásárlás viszontagságai miatt nem mert belevágni? A megoldás az Exobrew sörfőzője, ami rendkívül low-tech bűzzáró technológiájának (egy kicsit spécibb műanyag dugó) hála akár a konyhapulton is elkotyog magában.

A recepttől függően pár óra alatt be lehet adagolni az alapanyagokat, és ha az élesztő is belekerült, akkor akár már három-öt nap alatt kész az öt-hat liter házi sör. A cég nem engedi el a kezdők kezét, miután megkapta a pénzt a gépért: lehet kapni előre porciózott hozzávalókkal teli szetteket, amiknél elég beolvasni a géphez járó alkalmazásba egy QR-kódot, hogy felismerje a receptet, és lépésről lépésre végigvezesse a felhasználót a folyamaton. Ha kész, akkor a hordót félre lehet tenni későbbi csapolásra, amihez külön csap is jár a géphez.

Ha valaki már tapasztaltabb, akkor nem kell, hogy a dobozos megoldást válassza. Feltölthet saját recepteket is, valamint válogathat több mint tízezer már összerakott recept közül. Ha van kedvenc, helyi komlósa vagy malátása, akkor őket sem kell elhagynia, simán beszerezheti tőlük is az alapanyagokat.

A dobozok csak üres illusztrációk – Fotó: Világi Máté / Telex
A dobozok csak üres illusztrációk – Fotó: Világi Máté / Telex

A takarításról a standnál azt állították, hogy roppant egyszerű: csak rá kell akasztani néhány csövet a szerkezetre, bele kell dobni egy mosogatótablettát, és a többit elvégzi magától. Mondjuk egy kicsit több mint ezerdolláros (345 ezer forintos) géptől ez talán el is várható. Nem olcsó, viszont már előrendelhető az EU-ban is, és egy szett 25 dollárba kerül hozzá.

Esés, kéz nélküli kontroll és titkos beszélgetés

Maradjunk a házban, méghozzá mondjuk egy idősebb hozzátartozóéban. Ma már egész jó esésfelismerő eszközöket lehet kapni, de ezeket a rászorulók különböző okokból nem mindig akarják magukra aggatni. Egy másik opció a kamerás megoldás, ez viszont etikai és kiberbiztonsági aggályokat vet fel.

Egy francia startup, a Zoe Care előállt egy olyan prototípussal, ami a wifijelet figyeli, és az elektromágneses hullámok változásából meg tudja mondani, ha valaki elesik. Sőt, elvileg azt is felismeri, ha valaki csak leül, lefekszik, vagy valamit arrébb rakott. Mindehhez nincs szükség órákra vagy kamerákra, csak egy konnektorba dugható érzékelőre, ami, ha esést detektál, azonnal küld egy jelet a megadott kontaktszemélynek, hogy melyik szobában történt a baleset.

Az eszköznek egyelőre van néhány korlátja. Egyrészt wifi kell hozzá ott, ahol bedugjuk, másrészt a fogadó félnek is mindig netközelben kell lennie, hogy a push-üzenet megérkezzen az alkalmazáson keresztül. Egyelőre nincs tervben, hogy sms-ben is jelezzen, ha baj van. Mindenesetre jó megoldásnak tűnik, ha esésesélyes szerettünk nem akar ilyesmivel foglalkozni.

Hasonlóan érdekes, még piacra nem került találmány a Naqi Logix. Ez a gyártó szerint egy olyan füles, ami egyben neurális interfész is, ami nagyon leegyszerűsítve annyit jelent, hogy szinte a gondolatainkkal irányíthatunk mindenféle eszközt. Ez a valóságban úgy néz ki, hogy a fülhallgatóba épített szenzorok képesek felismerni néhány alap arcgesztust, mint például állkapocsfeszítés, szemöldökrántás, erős pislogás.

A Logixnál beállíthatunk több gesztusra is mindenféle parancsot, de akár annyit is, hogy azzal irányítsuk a zenét a telefonunkon. Ez úgy néz ki, hogy például az erős pislogás a parancs, amire a készülék lelki szemei előtt feljön egy láthatatlan rács, aminek minden mezője egy másik parancs. Tegyük fel, hogy a felső mező a leállításgomb. Ha le akarjuk állítani a zenét, akkor csak pislogunk egy nagyot, és felfelé kell néznünk. Nem kell teljesen magunkra hagyatkozni, a fülhallgató bemondja, épp mire nézünk. Ha eltaláltuk az irányt a fejmozdulattal, elég újra pislantani egy nagyot, és elvileg meg is áll a zene. Vagy ha valaki kicsit profibb, akkor akár repülőt is vezethet így.

A Naqi nem saját fülhallgatóban gondolkozik, hanem más, nagyobb cégeknek akarja licencelni a technológiát – így simán lehet, hogy néhány év múlva benne lesznek az új Bose vagy Beats fülhallgatókban. Ezek az én példáim, a standnál nem akartak részletekbe menni.

A technológia katonai felhasználásán is gondolkodtak már, elvileg több ilyen érintettségű szereplő is kereste már a céget. Emellett a videójátékos vonalra akarnak ráfeküdni, de tudják, hogy a technológia rengeteget tud segíteni fogyatékossággal élőknek is, akik valamiért nem tudják használni a kezeiket. Ezzel a technológiával elég lenne néhány arc- és fejmozdulat, és egész sok mindent lehet vezérelni.

A Skyted hangszigetelős maszkja szerintem inkább a jópofa kategóriába tartozik, mint az elengedhetetlenül hasznosba, de lehet, hogy nem én vagyok a célközönség. A startup szerint nagyon sokan dolgoznak távolról, így gyakran olyan helyen kell fontos dolgokról beszélgetniük, amik erre nem feltétlenül alkalmasak, mint például egy zsúfolt busz vagy vonat.

Erre találták ki a Mobility nevű maszkjukat, ami ugyanazt a technológiát használja, mint ami a sugárhajtású gépek hajtóművében van, hogy ne legyen olyan hangos. Kipróbáltam, és tényleg nem lehetett semmit hallani attól, akin rajta volt a maszk. Nem sok benne az elektronikus alkatrész, inkább mechanikus megoldásokat alkalmaztak, így egész egyszerű takarítani. A napokban indítják majd el a Kicskstarter-kampányukat, de most azt mondták, hogy a vezetékes verzió 370, a vezeték nélküli pedig nagyjából kicsit több mint 400 euróba kerül majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!