Több mint ötven év után az első amerikai űrhajó indult el a Hold felé

2024. január 8. – 09:48

Több mint ötven év után az első amerikai űrhajó indult el a Hold felé
A Vulcan űrrakéta 2024. január 8-án emelkedik a floridai Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból, hogy megkezdje útját a Peregrine holdraszálló egységgel – Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ötven év után az első amerikai űrhajó indult el a Hold felé. A floridai Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból hétfőn, helyi idő szerint kora hajnalban bocsátották fel a Boeing és a Lockheed Martin közös vállalkozása, a United Launch Alliance (ULA) vadonatúj Vulcan űrrakétáját, ami a Peregrine holdraszálló egységet szállítja.

A Peregrine a tervek szerint február 23-án leszállási kísérletet hajt végre a Holdon, ha ez sikerrel jár, ez lesz az első kereskedelmi célú szonda, amely leszáll a Hold felszínére – írta az AP hírügynökség.

Az Egyesült Államok legutóbb 1972 decemberében hajtott végre holdraszállást. Az Apollo–17 űrhajósai, Gene Cernan és Harrison Schmitt volt a 11. és a 12. ember, aki a Holdon járt. A Peregrine missziója során az elkövetkező legénységekkel érkező Hold-missziók előtt gyűjt adatokat a Föld kísérőbolygójának felszínéről.

A csaknem egy évtized alatt kifejlesztett Vulcan űrrakéta az ULA Atlas V rakétájának helyét veszi át, legnagyobb riválisa Elon Musk SpaceX űrvállalatának többször felhasználható Falcon 9 rakétája. Az ULA 2006-ban jött létre a Boeing és a Lockheed rakétaprogramjainak összeolvadása révén. A két nagyvállalat egyenlő arányban birtokosa a vállalkozásnak – írta az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!