Egy jó telefon rossz időben, rossz helyen

2024. január 6. – 13:51

Egy jó telefon rossz időben, rossz helyen
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az okostelefonok piacán minden a helyezkedésről szól. Oké, valójában minden piacon minden a helyezkedésről szól, de a telefonoknál, amik aránylag drága, mégis viszonylag sűrűn cserélt cuccok, ezért gyorsan változó, nagy pénzeket mozgató a piac, ez pláne így van. A nagy helyezkedés egyik legizgalmasabb terepe a csúcskészülékek és a középkategória közötti sáv, ahol az egy-két évvel ezelőtti topmodellek küzdenek a flagship killerként hirdetett darabokkal és az ő „majdnem mindent tud, amit egy csúcskészülék, csak sokkal olcsóbb” szlogenjükkel. Ez az a sáv, ahol már elég drágák a telefonok ahhoz, hogy rendes nyereség legyen rajtuk, de még elég olcsók ahhoz, hogy igazán nagy eladásokat produkáljanak. Ha megnézzük az eladási statisztikákat, azt látjuk, hogy itt bizony óriási pénz koncentrálódik, még ha nem is olyan szexik ezek a telefonok, mint a mindenkori aktuális Pro Max Ultra Xtreme Diamond Supernatural Perfect Royal Ultimate Plus modellek.

Ebbe a kategóriába érkezik most trónkövetelni a Samsungtól a Galaxy S23 FE, meglehetősen kalandos életút után.

Már maga az FE márkanév egy tanítani való marketinges varázslat, a Samsung legnagyobb PR-katasztrófájából nőtt ki ugyanis, amikor 2016-ban a cég Note 7 modelljeiről kiderült, hogy hajlamosak a spontán lángra gyulladás szintjéig túlmelegedni. A botrány egyre dagadt, és amikor már a repülőgépekről is kitiltották a Note 7-eket, a Samsung úgy döntött, visszavonja a piacról a készüléket. Na de mit kezdjenek sok százezer, nyakukon maradt telefonnal, ha azok a tűzveszélyes akkumulátor cseréje után is eladhatatlanok maradtak ezzel a hírnévvel? Nos, átcímkézték őket FE, azaz „fan edition” névre, és visszaküldték a piacra azzal, hogy ez a speciálisan a rajongók kérései alapján készült, környezetbarát, nem túl drága, de csúcskategóriás teljesítményű modell. A piac pedig imádta. Amiben valószínűleg szerepet vállalt az is, hogy az Apple is éppen akkor jött ki az első iPhone SE-vel, trendivé téve magát a termékkategóriát.

A Samsung az FE címkét a mindenkori csúcsmodelljük olcsósított változatára pecsételte rá, volt ilyen az S20-asból, az S21-esből, aztán egy év kimaradt, és az S23-asból most megint van. Mivel az S24-es család megjelenése már itt van a nyakunkon, óhatatlanul fel is merül, hogy nincs-e kicsit túl későn az FE premierje.

Tegyük félre egy kicsit most ezt a kérdést, és lássuk, mit is tud ez a telefon, és milyen sikerrel veszi a legnagyobb kihívást: olyan érzés-e használni, mintha egy csúcstelefon lenne (csak olcsóbb), vagy olyan, mintha középkategóriás (csak drágább)?

Mit tud?

A Samsung FE modelljei eddig mindig a nagy tesó processzorát kapták meg, de idén nem: az S23 FE a tavalyi S22 alapmodelljének a processzorával érkezik, régiótól függően ez a Snapdragon 8 Gen 1, vagy a Samsung saját fejlesztésű Exynos 2200-asa. Európa most az utóbbit kapta, ami nem túl jó hír (főleg annak tükrében, hogy az S23-asokból amúgy a snapdragonos verziók jöttek), mert a kettő közül ez az, ami kicsit gyengébb teljesítményű, kicsit gyorsabban merül, és egy kicsit jobban is melegszik.

Előbbit nem fogja észrevenni senki, aki nem benchmarkprogramokkal játszik szabadidejében, van azért így is elég lóerő a telefonban gyakorlatilag bármire. De utóbbi kettő már kézzelfoghatóbb probléma. Nekem intenzív használat mellett késő délutánra rendszeresen sikerült a piros, 20 százalék alatti (azaz idegesítő) sávba fogyasztani a reggel a töltőről maximumon levett telefont. A melegedés most még nem nagyon zavaró, de simán lehet, hogy nyáron, amikor alapból melegebbről fog indulni, majd az lesz.

A telefon amúgy váratlanul nagy és súlyos, az iPhone 12-esem után konkrétan féltéglának érződött, de amúgy kicsit nagyobb és nehezebb a saját nagy testvérénél, az S23-asnál is. Ráadásul a képernyőt körülölelő káva is egészen széles a mostani, faltól-falig csúcstelefonokhoz képest, így összességében, ránézésre az FE jobban hasonlít a Samsung középkategóriás zászlóshajójára, az A54-esre, mint az S23-asra, ami a cél lenne.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

A képernyő viszont nagyon szép, a Samsung itt nem tud hibázni a saját AMOLED-kijelzőjével, vibrálóan élénkek a színek, jó a fényerő, sima a görgetés. A kamerákra se lehet panasz, főleg az 50 megapixeles főkamera meggyőző (van még egy 8 megás tele háromszoros optikai zoommal, egy 10 megás előlapi és egy 12 megás nagy látószögű). A DXOMARK tesztjei szerint minimálisan marad el az S23 és az iPhone 14 szintjétől, a saját árkategóriájában egyedül a Google Pixel 7-től kap ki komolyabban.

Vennék ilyet?

Az S23 FE induló ára 280 ezer forint, ebben a magasságban van most nagyjából egy alap S22-es vagy egy S21 Ultra házon belül a Samsungnál, vagy az androidos világban maradva mondjuk egy Google Pixel 7-es vagy egy Xiaomi 13T Pro; az Apple-nél pedig az iPhone 12 kicsit alatta, a 13 kicsit fölötte. Ez azért elég erős mezőny, és nem tudnám jó szívvel azt mondani, hogy az FE bárhonnan nézve is a legjobb választás lenne innen. És hát a kegyelemdöfés, hogy maga az S23, aminek elvileg ez az áramvonalasított és olcsósított verziója lenne, alig 20-30 ezer forinttal drágább.

Az FE viszont – és itt érkezik a válasz a pár bekezdéssel ezelőtt a levegőben lógva hagyott kérdésre – érzésre nem ide, hanem inkább a középkategória legtetejéhez tartozik. Ott mondjuk minden tekintetben lenyomja például a már említett Samsung A54-est, de hát 100 ezer forinttal drágább is nála.

Az S23 FE simán megugorja azt a lécet, hogy egy korrekt, nem csillivilli, de igazából minden átlagos igényt simán kielégítő telefon. Azt viszont nem igazán, hogy tényleg egy „fan edition”, egy közönségkedvenc lenne. Alapvetően elég ironikus amúgy pont a Samsungtól ez a fan editionözés, elvégre a telefonjaikra nem igazán jellemző az az irracionális rajongás, ami mondjuk az iPhone-ok körül megvan; sőt, ennek pont az ellentéte, a megbízható, jó ár-érték arányú, racionális választás szokott lenni a Samsung ütőkártyája. Az S23 FE ehhez képest egy kicsit túl kevés, egy kicsit túl drágán, egy kicsit túl későn. Ha én androidos telefont akarnék venni, most már kivárnám azt a pár hetet, míg megérkeznek az S24-esek, és kicsit átrendezik a piacot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!