Rekordméretűt fogtak be a világ leghalálosabb pókjából

2024. január 4. – 19:32

Másolás

Vágólapra másolva

A világ leghalálosabb pókjának, az emberi körmöt is átszúrni képes tölcsérhálós póknak a rekordméretű hím példányára leltek Ausztráliában. Az állatot az Ausztráliai Hüllőpark fogadta be, ahol mérgének kivonásával életeket menthet, írta az MTI.

A Herkules névre keresztelt Sydney-tölcsérhálóspókra a Central Coast régióban, Sydney-től körülbelül 80 kilométerre találtak rá – áll a hüllőpark közleményében.

A közeli parkban dolgozó pókszakértők vizsgálata során bebizonyosodott, hogy az állat az Ausztráliában talált eddigi legnagyobb hím példánya a fajnak. Herkules 7,9 centiméter hosszú, méreteivel az Ausztráliai Hüllőpark 2018-as rekorderét, Kolosszust előzte meg. Itt lehet kicsit rettegni tőle!

Herkules, a leghalálosabb pók – Fotó: Australian Reptile Park
Herkules, a leghalálosabb pók – Fotó: Australian Reptile Park

A Sydney-tölcsérhálóspókok általában 1-5 centiméteresek. A nőstények a hímeknél nagyobbra nőnek, harapásuk kevésbé mérgező. Többnyire erdős és külvárosi területeken élnek, Sydney-től északi irányba Newcastle-ig, nyugatra pedig a Kék-hegységig.

Herkules a hüllőpark ellenméregprogramjában vesz majd részt, amelynek keretében a pókokból kinyert méreganyagból életmentő ellenszert állítanak elő.

„Hozzászoktunk ahhoz, hogy viszonylag nagy tölcsérhálós pókok érkeznek a parkba, de ezzel az óriási hímmel megütöttük a főnyereményt” – mondta Emma Teni, az Ausztráliai Hüllőpark gondozója, kiemelve, hogy az állat hihetetlenül értékes számukra, mivel egy ekkora méretű példányból óriási mennyiségű méreganyagot tudnak kinyerni.

Ausztráliában egyetlen ember sem halt meg tölcsérhálós pók harapása miatt az Ausztráliai Hüllőpark ellenméregprogramjának 1981-es indulása óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!