TikTokon terjedő videók miatt sokkal többet lopnak néhány autómodellből

2024. január 4. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

Bizonyos Hyundai és Kia modelleknél csak az elmúlt három évben tízszeresére nőtt a lopások száma, és ennek az autók biztonsági hibáin kívül az is az oka, hogy a közösségi médiában adnak tippeket a lopásokhoz, írta a CNN.

A biztosítási statisztikákat nyomon követő iparági csoport, a Highway Loss Data Institute (HLDI) adatai szerint 2020 első féléve és 2023 első féléve között több mint 1000 százalékkal nőttek a veszélyeztetett Hyundaiokra és Kiákra vonatkozó lopásbiztosítási kárigények.

2020 első félévében ezer biztosított Hyundaira és Kiára körülbelül 1,6 lopás jutott. Ez nagyjából ugyanannyi volt, mint az összes többi autómárka esetében. 2023 első felére viszont ez a szám ezer autóból 11,2-re emelkedett. Eközben az összes többi autómárka lopási aránya nagyjából ugyanannyi maradt. 2023 első félévében a Hyundai- és a Kia-lopáskárok több mint hétszer magasabbak voltak, mint a többi gyártó autóinak kárigénye

Bizonyos régebbi, 2015 és 2019 között gyártott Hyundai és Kia modellek a legnépszerűbbek a tolvajok körében. A Hyundai Santa Fe és Tucson olcsóbb változatai vagy a Kia Forte és Sportage is állandó célpont. Ezeket nagyjából kétszer nagyobb eséllyel lopják el, mint más, hasonló korú autókat.

A HLDI szerint sok ilyen járműből hiányzik néhány alapvető autólopás-megelőző technológia, például az elektronikus indításgátló, ami azért sok más márkánál alapfelszereltség.

A lopási módszer, amelynek lényege, hogy egy USB-kábel csatlakozóját használják az autó beindításához, a közösségi médiában, főként a TikTokon terjedt el. A HLDI alelnöke, Matt Moore szerint is ez vezethetett ahhoz, hogy megugorjanak az autólopások.

A probléma már olyan általános, hogy néhány biztosító már nem is hajlandó biztosítást kötni a régebbi Hyundaiokra és Kiákra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!