Mi ez a gyógyíthatatlan betegség, amiben Céline Dion szenved?

2023. december 20. – 18:05

Másolás

Vágólapra másolva

A gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenvedő világhírű kanadai énekesnő, Céline Dion tavaly decemberben mondta le minden fellépését határozatlan időre. Két hónapja még egy nyilvános eseményen is megjelent, de most a nővére, Claudette Dion, azt nyilatkozta: a húga állapota súlyosbodott, és „elvesztette az irányítást az izmai felett”. Céline Dion ugyan továbbra is eltökélt abban, hogy vissza akar térni a színpadra, a tudomány jelen állása szerint elég valószínűtlen, hogy betegsége, a stiff- person-szindróma ezt megengedje.

De mi ez a betegség, és miért nem hallottunk róla a világsztár érintettsége előtt?

A stiff-person-szindrómát az 1950-es években írták le először, eredetileg „stiff man” volt a neve, később azért váltották ezt gendersemlegesre, mert kiderült, hogy a nőket arányaiban kétszer olyan gyakran érinti, mint férfiakat. Stiff azt jelenti, merev, nehézkes, feszes, rugalmatlan, és ez pontosan leírja a rendellenesség tüneteit: az izmok összetapadnak, állandó görcsbe merevednek. Járulhat hozzá fokozott érzékenység hangokra és fényekre, homályos vagy kettős látás. Néha extrém görcsrohamok jelentkeznek a betegeknél, ezek annyira erős izomgörcsök, hogy akár csonttöréssel is járhatnak.

A tüneteket az okozza, hogy a beteg szervezetében a motoneuronok, vagyis az izmok mozgásáért felelős idegsejtek elkezdenek rendellenesen működni, és az izmok állandó megfeszítésére irányuló parancsot közvetítenek a test egy része felé. A betegség gyakran jár együtt egyes típusú diabétesszel: a stiff-person-szindrómás emberek 35 százalékánál áll fenn a cukorbetegségnek ez a típusa (a teljes népességben ez az arány 1 százalék alatti). Sokszor társulnak mellé pszichológiai problémák is, szorongás, depresszió, pánikrohamok, vagy agorafóbia, azaz a nyílt terektől való rettegés.

A betegség nagyon ritka, átlagosan egymillióból egy-két embert érint. Éppen ezért a diagnózisa sem egyszerű, jellemzően 5-6 évbe telik, mire sikerül azonosítani egy páciensnél; sokszor nézik tévesen Parkinson-kórnak vagy szklerózis multiplexnek, de egy egész sor más neurológiai rendellenességgel is össze szokták keverni. Jelenleg nincsen olyan teszt, vagy vizsgálat, ami egyértelműen azonosítaná, így az orvosok csak a tünetekre hagyatkozhatnak a diagnózisnál.

Mivel nagyon kevés embert érint, nem túl nagy erőkkel kutatott terület ez az orvostudományban. Magyar nyelven 1984-ben jelent meg az Orvosi Hetilapban az első komolyabb tanulmány róla, két páciens esetére alapozva.

Jellemzően 40 és 60 éves kor között alakul ki. A stiff-person-szindróma okait egyelőre nem derítette fel a tudomány, és ezt jelentősen meg is nehezíti a ritkasága, és tipikusan késői diagnózisa. Azt már sikerült kimutatni, hogy az érintetteknél jellemző (80 százalék körüli) az úgynevezett glutamát-dekarboxiláz antitestek magas szintje a vérben – ez a teljes népességben 1 százalék körüli.

Genetikai összefüggést is kimutattak már, a DQB1* 0201 nevű allél jelenléte mutat korrelációt a stiff-person-szindróma kialakulásával (ez az allél egyébként az egyes típusú diabétesszel is gyakran együtt jár).

Bár gyógyítani egyelőre nem tudják, főleg ha elég korán diagnosztizálják, általában jól reagál a kezelésre, a betegség előrehaladását hatékonyan lehet lassítani, illetve az érintettek állapotát átmenetileg stabilizálni. Vérplazma-transzfúziót, illetve intravénásan adagolt immunoglobulint alkalmaznak a legtöbbször sikerrel.

Vannak esetek, amikor a betegség 6-8 év alatt halálhoz vezet, de feljegyeztek olyan pácienst is, aki 28 évet élt a szindrómával. Javulni ritkán szokott az érintettek állapota, akkor is csak átmenetileg – így az aktív pályafutása alatt legendásan sokat koncertező (csak Las Vegasban több mint 1100 fellépése volt 16 év alatt) Céline Dion valószínűleg sosem fog már többé akkora közönség előtt fellépni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!