A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Céline Dion elvesztette az irányítást izmai felett

2023. december 19. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

A tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan az az autoimmun indegrendszeri betegség, amiben Céline Dion énekesnő szenved. A stiff-person-szindróma nagyon ritka, egymillióból egy embert érint, és izommerevséggel, izomgörcsökkel jár, amelyek időnként megjelennek, a betegség progressziójával együtt egyre gyakrabban.

Céline Dion tavaly decemberben mondta le minden fellépését határozatlan időre, két hónapja jelent meg utoljára nyilvános eseményen, amikor fiait egy hokimeccsre vitte el, írja a 24.hu. Claudette Dion, az énekesnő testvére egy kanadai lapnak azt nyilatkozta: húga állapota idővel súlyosbodott, mostanra „elvesztette az irányítást az izmai felett”. Azt is mondta, hogy mindezek ellenére még mindig vissza akar térni a színpadra.

A stiff-person-szindróma (SPS) azokról a tünetekről kapta a nevét, amelyeket eredetileg az állapothoz kötöttek: az izmok összetapadnak, görcsbe állnak, és így merevvé válnak. Ma már tudjuk, hogy számos más tünet köthető hozzá, többek között a fokozott érzékenység az ingerekre, például hangokra vagy fényekre, illetve kettős vagy homályos látás, bizonytalan járás is megjelenhet. A betegek között jellemző a görnyedt tartás, ami az izommerevség következménye. Régen úgy gondolták, hogy férfibetegség, de ma már tudjuk, hogy a nőknél gyakoribb.

Az SPS leggyakrabban 40 és 50 év közötti életkorban alakul ki, de ritka esetekben gyermekeknél és idősebb felnőtteknél is előfordul. Egymillióból egy-két embert érint, ezért nem is gyakran kutatják. Az SPS-szakértők a szindrómát rendellenességek spektrumaként kezelik, ami azt jelenti, hogy valószínűleg gyakoribb, mint azt eredetileg gondolták, csak nem mindenkinél olyan súlyosak a tünetek.

A szindrómának több fajtája is van, eszerint változhatnak a tünetek és a lefolyás is. A klasszikus verzió a leggyakoribb, a tünetei közé tartoznak a görcsök és a merevség, leginkább a hát alsó részén és a lábakon, néha a hasi területen. A részleges SPS-t merevvégtag-szindrómának vagy merevláb-szindrómának is szokták hívni, ugyanis a lábat vagy ritkábban a törzset támadja. Az SPS plusz kevésbé elterjedt, görcsökkel, merevséggel, agytörzsi és/vagy kisagyi diszfunkcióra utaló tünetekkel jelentkezik. Tünet lehet a koordináció hiánya, kettős látás, vagy az elmosódott beszéd is.

Egyetlen ismert kezelés sem gyógyítja jelenleg az SPS-t, de gyógyszerek és más terápiák segíthetnek a tüneti kezelésében és az életminőség javításában, egyes kezelések pedig segíthetnek megelőzni a betegség progresszióját.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!