Nehéz megmondani, mi lesz belőle, de egyelőre kedves kis közösség a Meta új közösségi oldala, a Threads

2023. december 20. – 13:20

Nehéz megmondani, mi lesz belőle, de egyelőre kedves kis közösség a Meta új közösségi oldala, a Threads
Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hónapok óta egy Twitter alakú lyuk tátong a közösségi médiában: az Elon Musk-féle hatalomátvétel miatt folyamatosan lezüllő, álhíreket, összeesküvés-elméleteket, antiszemitizmust, rasszizmust és nőgyűlöletet előtérbe toló, X névre átkeresztelt platform egyre veszít a felhasználóiból. A Meta új közösségi tere, a Threads akár be is tömheti ezt a lyukat: bár első blikkre nagyon hasonlít az X-re, több mindenben különbözik is, és egyelőre egész kedves helynek tűnik az X káoszához képest. (És itt tisztázzuk is, mit jelent az „új”: Amerikában már nyáron elindult, és a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagyott; most az európai start adhat neki új lendületet.)

A Threadsről egyelőre nyilvánvalóan a Twitter vonatkozásában érdemes beszélni, mivel egyértelmű, hogy azokat a felhasználókat akarja megnyerni, akik kiábrándultak Musk platformjából. Egy 2023 szeptemberi adat szerint az X globális internetes forgalma 14 százalékkal esett vissza egy év alatt. 2023 márciusi adatok szerint az amerikai női felhasználók 69 százaléka, a férfi felhasználók 54 százaléka mondta azt, hogy legalább néhány hétig pihenteti a Twitter használatát – kérdés, hogy ezek a felhasználók végül visszatértek-e a platformra, vagy a Threads át tudja őket csábítani.

A Threadsre Instagram-profillal lehet regisztrálni, de regisztráció nélkül is engedi a böngészést. Laptopos böngészőben, applikációban pofonegyszerű volt az Instagram-fiókkal belépni a felületre, valamiért a telefonos böngészőn (Android, Google Chrome) az istenért se akart beengedni, pedig minden adatom stimmelt, még a kétfaktoros hitelesítéshez szükséges jelszavakat is megkaptam a telefonomra. Persze nyilván ez az a megoldás, amit kevésbé fog az ember alkalmazni, vagy laptopról, vagy appból fog kattintgatni, mindenesetre az első élmény így elég felemás volt, és kicsit mérgesen is kezdtem el nézegetni, mit is tud ajánlani ez a platform.

Mivel az Instagrammal regisztrál az ember, nagy előny, hogy rögtön felajánlja a felület, hogy az összes instás ismerősünket bekövethetjük, akinek van már Threads-fiókja. Így az embernek nincs olyan érzése, mintha most érkezett volna egy új suliba, ahol senkit nem ismer, és mindenki másnak már vannak barátai. A saját ismerőseim közül meglepően sokan lecsaptak már a lehetőségre, mire én odaértem, és azóta is naponta kapom az értesítéseket, hogy újabb és újabb barátok jelennek meg a platformon, kövessem be őket. Ez egyébként egy teljesen friss regisztrációhoz képest annyiban biztosan előny, hogy egy kattintással felkínál egy követőbázist, nem kell egyesével megkeresgetni és bekövetgetni mindenkit.

Ugyanakkor az elég idegesítő, hogy a követési kérések visszaigazolásánál gyakran nem fogja fel a felület, hogy már rákattintottunk a megerősítésre, több ismerősnél is többször kellett visszaigazolni a követési kérést. Ráadásul az értesítéseket jelző szívecske felett azóta is újra és újra megjelenik a piros pont, jelezve, hogy történt valami – csakhogy egyáltalán nem történik semmi, csak a már háromszor visszaigazolt ismerőst szeretné még egyszer visszaigazoltatni, biztos, ami biztos.

Ami a további felhasználói élményt illeti, abszolút pozitív a tapasztalat: a Threads szép, letisztult, könnyen átlátható. A posztokat lehet lájkolni, továbbosztani, idézni, kommentelni és a platformon kívül is megosztani. Alapvetően kétféle üzenőfal közül is választhatunk: az egyiken csak azok a felhasználók jelennek meg, akiket követünk, a másikban pedig az algoritmus ajánlgatja nekünk azokat a tartalmakat, amik érdekelhetnek minket. Ez pont ugyanolyan, mint az X-en.

Érzésre azonban a Threads semmiképpen sem X, legalábbis jelenleg biztosan nem: sokkal kevésbé konfrontatív, kevésbé agresszív, kevésbé politikai, mint a versenytárs. A felhasználók leginkább a kezdeti Twitterhez hasonlítják, a Facebook is hasonló hangulatú volt az indulásakor, de volt olyan is, aki a Tumblr 2012-es verzióját látja benne. A Guardian szerint ez tudatos: Zuckerberg állítólag azt kommunikálta, hogy „A cél az, hogy barátságos maradjon, ahogy bővül. Ez az egyik oka annak, hogy a Twitter soha nem volt olyan sikeres, mint amilyennek szerintem kellett volna lennie, és mi másként akarjuk csinálni”.

A Meta tapasztalata a közösségi oldalak futtatásában biztosan mindenképp előny, az viszont egyértelmű, hogy egyelőre senki nem tudja igazán, mit is kéne csinálnia, milyen app lesz ez valójában. Jelenleg olyannak tűnik, mint a Twitter, az Instagram és a TikTok furcsa keveréke, érdekes lesz követni, hová növi ki magát.

Vannak persze hibái is a platformnak: Musk közösségi oldalát például a békeidőkben sokan arra használták, hogy a legfrissebb történésekről értesüljenek, a Threadsnek viszont egyelőre nincs olyan szolgáltatása, hogy a nekünk ajánlott posztokból a legfrissebbeket válogassa ki. Az algoritmus időben össze-vissza ugrál, előbb látni egy 3 órával ezelőtt posztolt képet, mint egy friss bejegyzést.

Az ismerősök feedje viszont időrendi, így ha valaki hírforrásként használná a Threadset, híroldalakat kell bekövetnie. Az is hiányzik, hogy a követett profilokat különböző listákba lehessen rendezni, így az ember nem tudja kiszűrni az ismerősök posztja közül a híroldalakat, vagy éppen azokat a témákat, amik kifejezetten érdeklik. Hiányosság még, hogy csak profilokra lehet keresni, hashtagekre és kifejezésekre nem, sőt, a hashtagek itt nem is működnek, felesleges velük próbálkozni.

Zuckerberg korábban azt mondta, hogy a Threadsnek nagy esélye van néhány év alatt akár egymilliárd felhasználóig is eljutnia. Ezt az első tapasztalatok alapján nagyon nem lehet még megmondani (igaz, Zuckerberg is csak a felhasználószám növekedése alapján becsült), de potenciál van benne. Az biztos, hogy akik azért hagyták ott a Twittert, mert elegük volt a gyűlöletbeszédből és a szélsebesen terjedő álhírekből, azoknak jó alternatíva lehet – ha másra nem is, arra, hogy az ismerőseik gondolatait ezentúl ne Facebookon, a képeit ne Instagramon nézegessék, hanem megtaláljanak mindent egy helyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!