Történelmi megállapodás született a klímacsúcson, de ez nem jelenti a fosszilis tüzelőanyagok gyors kivezetését

2023. december 13. – 09:29

Történelmi megállapodás született a klímacsúcson, de ez nem jelenti a fosszilis tüzelőanyagok gyors kivezetését
Szultán al-Dzsábir, az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) elnöke bejelenti a megállapodást 2023. december 13-án – Fotó: Amr Alfiky / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú vajúdás után megállapodás született az ENSZ klímacsúcsán, amely arra ösztönzi a nemzeteket, hogy távolodjanak el a fosszilis tüzelőanyagoktól. Már a szövegezés is előremutató lépés lehet, az eredeti tervek szerint a fokozatos kivonás és leállítás került volna a dokumentumba.

Szultán al-Dzsaber, a csúcstalálkozó elnöke szerint történelmi pillanat, hogy elfogadták a szöveget, mert a korábbi megállapodások nem szóltak a fosszilis tüzelőanyagokról (kőolajról, szénről, földgázról.) Al-Dzsaber szerint a mostani megállapodás szilárd cselekvési tervet jelent a másfél fok elérésének megakadályozására.

„Együtt szembeszálltunk a realitásokkal, és a világot a helyes irányba tereltük” – mondta. Al-Dzsaber bejelentését nagy ováció fogadta a tanácsteremben, de azért nem győzött meg mindenkit.

A dokumentum szerint az országok „hozzájárulnak az energiarendszerekben a fosszilis tüzelőanyagokról való átálláshoz igazságos, rendezett és méltányos módon”.

Több ország és éghajlati szakértők szerint a COP28-megállapodás a fosszilis tüzelőanyagok korszakának végét jelzi, de nem szólítja fel a világot az olaj, a szén és a gáz fokozatos kivonására, amit több mint száz ország és számos klímavédelmi csoport követel.

A megállapodás olyan technológiák használatára is felszólít, mint például a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás. Ezekkel elméletileg a szennyezőanyagokat ki lehet vonni a levegőből és a föld alatt lehet tárolni, de ezek hatásossága és hatékonysága még erősen vitatott, és kritikusok szerint félrevisz, eltereli a figyelmet a fosszilis tüzelőanyagok csökkentésére irányuló politikáról.

Jean Su, a Biológiai Sokféleség Központjának energiaügyi igazságügyi igazgatója szerint azt győzelemnek lehet tekinteni, hogy az országok végre kénytelenek lesznek foglalkozni a fosszilis tüzelőanyagokkal, de olyan kiskapuk maradtak, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy néhány ország még növelje is a kibocsátásait. A szakértő szerint például hiba, hogy a földgázra átmeneti tüzelőanyagként tekintenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!