Az éghajlatváltozás miatt a fehér karácsonyoktól is elbúcsúzhatunk

2023. december 12. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az éghajlatváltozás miatt akár húsz százalékkal csökkenhet a december–januári havazás esélye Magyarország északi régióiban az évszázad végéig a jelenleg tapasztalható időjárási tendenciákhoz képest. Egyebek mellett ezt állapította meg a Másfélfok az Európai Unió Kopernikusz programja által közzétett háromféle modellszámítás átlaga alapján. Mint a cikkben leírták, az évszázad végére a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön az év utolsó és a következő év első hónapjában legfeljebb az összes lehulló csapadék 5 százaléka lesz hó, vagyis ezeken a tájakon rendkívül csekély lesz a fehér karácsony esélye.

Az elemzés kitér arra is, hogy a havas időszakok rövidülése befolyásolja a mezőgazdasági termésátlagot, jelentősen kihat az árvizes időszakok alakulására, a napsugárzás nagy részét visszaverő világos felületek csökkenése pedig tovább fokozza a globális fölmelegedést is.

Az összeállítás készítői felidézték, hogy egy korábbi egyetemi szakdolgozat szerint 1901 és 2010 között Magyarországon legtöbbször, összesen 28 alkalommal Szombathelyen esett a hó december 24-én este, a legkevesebbszer pedig Szegeden, ahol mindössze nyolcszor örülhettek a fehér karácsonynak a helyiek ebben az időszakban. Egy 2018-ban készített nem reprezentatív felmérés szerint a magyarok 88 százalékának ünnepi hangulatát pozitívan befolyásolja, ha esik a hó ezekben a napokban, és ilyenkor még többen követik az időjárás-előrejelzéseket is.

A Kopernikusz oldalán háromféle klímamodellt tekinthetünk meg a 2010-től 2095-ig terjedő időszakra vonatkozóan. Az optimista, a közepes, illetve az érdemi kibocsátás-csökkentéssel nem számoló pesszimista forgatókönyvek 2 Celsius-fok alatti, 3 Celsius-fok feletti, valamint ezt meghaladó átlaghőmérséklet-emelkedést feltételeznek 2100-ra.

Mindhárom számításban közös, hogy a 2030-as évekre 70 vagy akár 84 százalék körüli eséllyel jósolnak havazást a december–januári időszakban, Skandinávia északi részén, ugyanakkor a pesszimista forgatókönyv esetében térség egyik régiójában sem lesz 60 százaléknál magasabb esély a havazásra az évszázad végére. Közép-Európában az optimista modell szerint az évszázad végére, a régiótól függően 20-30 százalék lesz a havazás aránya, az év végi időszakban, a pesszimista forgatókönyvben viszont mindössze 5-15 százalék körüli értékek szerepelnek.

A dél-európai régióban a havazás esélye már a vizsgált időszak elején sem haladja meg az 5 százalékot, a következő évtizedekben pedig teljesen elbúcsúzhatnak az itt élők a fehér karácsonyoktól, mert a téli csapadék egésze eső formájában hullik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!