Arcszkenneléssel is ellenőrizhetik a pornónézésnél az életkort 2025-től a briteknél

2023. december 6. – 21:43

Másolás

Vágólapra másolva

A pornófogyasztók arcát szkennelve ellenőrizhetik az életkorukat 2025-től, és a túl fiatalnak tűnő fogyasztók esetében extra ellenőrzéseket végeznének – javasolja az Ofcom, azaz az Egyesült Királyság műsorszolgáltatási és távközlési szabályozó és versenyhatósága.

A BBC cikke felidézi, hogy az Ofcom kötelessége a polgárok érdekeinek védelme a káros tartalmakkal szemben. A felügyeleti hatóság most meghatározott több módszert, amelyekkel a pornóoldalak megakadályozhatják, hogy gyerekek is pornót nézzenek. Mértékadó felmérések szerint a gyerekek átlagosan 13 éves koruk körül néznek először pornót. Az Ofcom nemrég készült jelentése szerint közel 14 millió ember néz rendszeresen pornóvideókat a 67 millió lakosú Nagy-Britanniában.

Az Ofcom felvázolta, milyen módszerek alkalmazásával lehetne hatékonyan kiszűrni, hogy nagykorú nézi-e a pornóvideót. A fiatalok pornófogyasztásának megakadályozását előíró új szabályozás 2025-ben lép hatályba a briteknél. A törvényt az Ofcom fogja betartatni, nagy összegű bírságokat szabhat majd ki, ha a cégek nem tartják be az előírásokat.

Az elfogadható módszerek közé tartozhat:

  • ha fényképes hatósági igazolvány bemutatását kérik a fogyasztótól,
  • ha ellenőrzik, a felhasználónak korábban törölték-e a korhatárkorlátozást a mobiltelefonjáról,
  • ha ellenőrzik a bankkártyáját (amihez rendelkezésre áll az életkoradat),
  • ha digitális személyazonosító pénztárcát kérnek tőle, amelyek tárolják a felhasználó életkorát igazoló dokumentumot,
  • vagy ha kormeghatározó technológiával szkennelik a felhasználók arcát.

Kidolgoztak módszereket arra is, hogyan lehet majd kivédeni azt, hogy például fiatalkorúak felnőttek okmányaival próbáljanak belépni: egyes esetekben az iratot a felhasználó arcával összevetve kell ellenőrzést végezni.

A Pornhub tiltakozik, felvilágosítással foglalkozó szakemberek támogatják

A világ egyik legnagyobb és legismertebb pornóoldala, a Pornhub az Ofcom javaslataira úgy reagált: a rendkívül érzékeny személyes adatok gyűjtését előíró szabályozás veszélyeztetheti a felhasználók biztonságát.

Adatvédelmi aktivisták szintén bírálták a javaslatokat, és „katasztrofális” következményekre figyelmeztettek, ha a korhatár-ellenőrzésből származó adatok kiszivárognak.

Szexuális felvilágosítással foglalkozó szakértők a BBC-nek elmondták, szerintük az ilyen jellegű védintézkedések bevezetése segítene megelőzni, hogy gyerekek is pornót nézzenek.

A még sötétebb bugyrok felé mehetnek majd a felhasználók

Amikor az amerikai Louisiana állam bevezette a korhatárellenőrzést, a Pornhubot tulajdonló Aylo nevű cég azt közölte: a Pornhub forgalma körülbelül 80 százalékkal esett vissza az államban.

De ahelyett, hogy a felhasználók teljesen abbahagyták volna a pornónézést, inkább az internet sötétebb bugyraiba mentek, olyan kétes oldalakra, amelyek nem kérik a felhasználóktól az életkor ellenőrzését, nem tartják be a törvényeket, és gyakran még csak nem is moderálják a tartalmakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!