Otthoni mesterséges megtermékenyítésre használható eszköz kapott engedélyt az Egyesült Államokban

2023. december 6. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) először engedélyezett egy olyan eszközt, amellyel otthoni körülmények között végezhető intravaginális mesterséges megtermékenyítés, írta a Bloomberg.

A Mosie Baby nevű startup 129 dollárért kínálja az eszközt, ami barátságos ár az Egyesült Államokban, hiszen az orvosok által végzett mesterséges megtermékenyítést az ezer dollárt is elérheti.

A Mosie Baby már 2015 óta forgalomban van, de 2020-ban a gyártó figyelmeztetést kapott az FDA-tól, hogy orvostechnikai eszközként is jóvá kell hagyatni ezt az eszközt is. Ez az engedélyezési eljárás zárult le mostanra.

A mesterséges orvosi eljárások során a legtöbbször a spermiumot közvetlenül a méhbe helyezik el, hogy nagyobb esély legyen a petesejt megtermékenyítésére. Majd általában gyógyszeresen is próbálják növelni a fogamzás esélyét. A Mosie Baby más technikát használ, gyakorlatilag egy fecskendővel juttatják a spermiumot a hüvelybe.

Az eszköz fejlesztői azt remélik, hogy spermadonorok, béranyák keresése helyett először majd az ő terméküket próbálják ki azok, aki alternatív kezeléseket keresnek a fogantatási problémáikra.

Zev Williams, a Columbia Egyetem Irving Medical Center termékenységi programjának vezetője viszont azt javasolja, hogy akiknek problémáik vannak a teherbeeséssel, barkácsmódszerek helyett jobb, ha az orvosukat keresik fel. Ha például egy nőnek elzáródnak a petevezetékei, a spermiumok nem tudnak eljutni a méhbe, és akkor minden ilyen eszköz használhatatlan.

A készlet terhességi eredményeit klinikailag nem vizsgálták, de néhány kisebb tanulmány megállapította, hogy az otthoni intravaginális inszemináció hatékony és egyszerű módja lehet a szexuális zavarokkal küzdő párok fogantatásának. A méhen belüli megtermékenyítés sikerességi aránya egy elemzés szerint 5 és 15 százalék között mozog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!