Megtalálhatták a stresszevés okát az agyban

2023. december 3. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az érzelmi evés vagy annak egyik alfaja, a stresszevés ismert jelenség a tudósok előtt, egészen mostanáig azonban kevesebbet tudtunk arról, hogy mi okozza, mi váltja ki ezt a fajta stresszreakciót. A Virginia Műszaki Egyetem kutatói most felfedeztek egy olyan molekulát, amely azokhoz az agyban bekövetkező változásokhoz kapcsolódik, amelyek érzelmi túlevéshez vezetnek – olvasható az EurekAlerten.

A proenkefalin nevű molekula az agy több területén előfordul, de az amerikai kutatók a hipotalamusz régiójában vizsgálták. Azért itt, mert a hipotalamusz az étkezési viselkedés szabályozásának központja, így a szakértők sejtették, hogy a molekula ebben a régióban szerepet játszhat a stresszkezelés és az étkezés kapcsolatában.

A kutatás során a tudósok egerekkel szagoltattak macskaürüléket, és az állatok természetes ragadozójához köthető szagok hatására stresszválasz alakult ki. Az egerek még 24 órával a kitettség után is negatív érzelmi állapotban maradtak, ennek hatására pedig túlették magukat, az agyuk idegsejtjei pedig érzékenységet mutattak a magas zsírtartalmú ételek fogyasztására.

A molekulát úgy kötötték a kutatók a stresszevéshez, hogy ugyanezeket az idegsejteket mesterséges fénnyel stimulálták, ami arra késztette őket, hogy a membránjukban a genetikailag kódolt proenkefalin kifejeződjön. A folyamat ugyanaz volt, mint ami a macskaürülék szagára beindult az egerekben, és ugyanúgy túlevéshez, illetve a zsíros ételek iránti fogékonysághoz vezetett.

Amikor ezt a molekulát mesterségesen kiiktatták, a túlevés megszűnt.

„Tehát valami ebben a molekulában nagyon fontos ahhoz, hogy a fenyegetést követően túlfogyasztást idézzen elő” – mondta Sora Shin, a Fralin Orvosbiológiai Kutatóintézet adjunktusa.

A felfedezés az érzelmi étkezés enyhítésére irányuló terápia lehetséges célpontja felé mutathat. Ez fontos lehet, mert az elhízás globális probléma, és az érzelmi evés nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érinti. Az utóbbi 30-40 évben csak rosszabbodott a helyzet, már nemcsak a felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos, de a gyerekek 20-25 százaléka is.

1975 óta a triplájára nőtt a túlsúlyosok száma, és a fejlett világ sok országában a túlsúly és az elhízás több embert öl meg, mint az alultápláltság. A lakosság súlyproblémáit tekintve Magyarország a fejlett államokon belül is az élvonalba tartozik:

a magyar férfiak 77, a nők 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Az Európai Unió átlagában sem sokkal jobb a helyzet, tízből hat európai lakost érint a jelenség, amely a diabétesz, egyes daganatok vagy éppen a szív- és keringési betegségek kockázatának jelentős növekedését okozza. Az adatok ráadásul egyre romlanak, az EU-ban és nálunk is folyamatosan emelkedik a túlsúly gyakorisága.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!