Mégis visszamegy az OpenAI-hoz a korábban kirúgott vezérigazgató

2023. november 22. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az OpenAI bejelentette, hogy sikerült megállapodnia a korábban kirúgott Sam Altamannal, aki visszatérhet a vezérigazgatói posztra – írja a SkyNews.

Az X-en (korábban Twitter) közzétett nyilatkozatban a cég azt írta:

„Elvi megállapodásra jutottunk arról, hogy Sam Altman visszatér az OpenAI-hoz vezérigazgatóként, az új kezdeti igazgatótanács pedig Bret Taylor (elnök), Larry Summers és Adam D'Angelo lesz. Együttműködünk a részletek kidolgozásában”.

Az OpenAI igazgatótanácsa múlt hét pénteken rúgta ki teljesen váratlanul Sam Altman vezérigazgatót, majd nem sokkal később kitették a testületből Greg Brockman igazgatót is (az Altman szövetségesének számító Brockman ezután fel is mondott a cégnél). A döntés a cégen belül meglepetést és megrökönyödést okozott. Vasárnap már olyan hírek röppentek fel, hogy az igazgatótanács meggondolta magát, és visszavennék Altmant.

Altman viszont közben – Brockmannel együtt – a Microsofthoz igazolt.

Hétfőn az OpenAI dolgozóinak többsége aláírt egy nyílt levelet, amiben Altman és Bockman visszavételét és az igazgatótanács lemondását követelték, és azzal fenyegetőztek, hogy felmondanak és a Microsofthoz mennek át dolgozni, ha nem teljesítik a követeléseiket. A jelek szerint a levél elérte a hatását. Brockman szintén visszatérhet a céghez.

A CNN forrásai szerint Altman kirúgása mögött az az ellentét állt, hogy Altman agilisebb, gyorsabb MI-fejlesztésben gondolkodott, míg az igazgatóság többsége, élükön Ilya Sutskever társalapítóval és vezető tudóssal, nagyobb óvatossággal szerettek volna haladni. Ez hónapok óta forró téma világszerte, júliusban ezért más nagy techcégek, többek között a Meta, a Microsoft, az Amazon és a Google mellett az OpenAI is aláírta azt a júliusi nyilatkozatot, amelyben önként vállalták, hogy tartani fogják magukat bizonyos alapelvekhez, hogy csökkentsék az MI kockázatait.

Altmannek egyébként egy kriptós projektje is folyamatban van: az első hallásra meglehetősen disztópikus Worldcoinról itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!