Miért fáj az ember feje a vörösbor után?

2023. november 20. – 21:13

Másolás

Vágólapra másolva

A vörös szőlőben található kvercetin nevű vegyület okozhat fejfájást sokaknál vörösbor fogyasztása után, állítják a Kaliforniai Egyetem kutatói. A vörös szőlőfajta nagy mennyiségben termeli ezt az antioxidánst, ha jelentős mennyiségű napsugárzás éri, a kutatók pedig példaként a Napa-völgyben termelt cabernet sauvignon elnevezésű kékszőlőfajtát említik – írja a BBC.

Sokszor a jó minőségű borokhoz használt szőlőfajtákat éri több napsütés, ami a BBC Newsnak nyilatkozó Andrew Waterhouse professzor szerint áttételesen azt jelentheti, hogy az olcsóbb borokhoz használt szőlőkből kevesebb kvercetin kerül a borba, így ezek kisebb valószínűséggel borítják fel a fejfájásra hajlamos fogyasztók metabolizmusát. A képet jelentősen árnyalja, hogy a kvercetin számos gyümölcsben és zöldségben is megtalálható, ráadásul jótékony gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt egészségügyi készítményként is kapható, és úgy tűnik, önmagában nem okoz fejfájást.

A meglepő állításokkal ellentétben Roger Corder, a londoni Queen Mary Egyetem kísérleti terápiás szakértője úgy látja, hogy az anekdotikus bizonyítékok éppen azt állítják, hogy az olcsóbb boroktól nagyobb valószínűséggel fájdulhat meg a fogyasztók feje, a készítésükhöz használt adalékanyagok miatt, ezért ezeknek az összefüggéseknek a megértése fontosabb.

Más teóriák szerint a borok eltarthatóságának meghosszabbításához használt szulfitok okozhatnak problémát az erre allergiásoknak, ugyanakkor ezekből inkább az édes fehérborokba kerül több, nem a vörösborokba, a fejfájással való összefüggésük viszont nem bizonyított.

Szintén népszerű magyarázat a borfogyasztás okozta fejfájásra a hisztamin jelenléte, amely szintén a vörösborokra jellemző. Ez az összetevő kitágítja az ereket, ami közvetlen kapcsolatban állhat a fejfájás kialakulásával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!