A legújabb Facebook-vírus szörnyű balesetről szóló hírrel veri át, ne kattintson!

2023. november 20. – 19:26

A legújabb Facebook-vírus szörnyű balesetről szóló hírrel veri át, ne kattintson!

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány hete bárki rendszeresen találkozhat azokkal a gyanús Facebook-bejegyzésekkel, amelyekben egy elhomályosított fotón egy magyar, osztrák vagy olasz közlekedési baleset helyszíne látható: mindenhol szétszóródott járműmaradványok és persze a figyelemfelkeltő mondat, amely így szól:

Sajnos most történt egy baleset. Szerintem ismered őt. Sajnálom...😭”

A bejegyzést rengetegen megosztják, de közülük kevesen lehetnek, akik tisztában vannak vele, hogy hány közvetlen és közvetett ismerősükhöz jut el rajtuk keresztül a bejegyzés, amely ugyan korábbi balesetekről szóló képeket tartalmaz, de nem baleseti beszámoló, hanem egy alapos átverési kísérlet áll a hátterében. Egy gyors keresés alapján úgy tűnik, hogy a fotó egy 2010-es balesetnél készült, a Dél- Franciaországban található apró Homps település határában ütközött egy Mercedes és egy Audi, mindkét sofőr meghalt.

A Hvg.hu cikke szerint a bejegyzésekre kattintva mobilnézetre optimalizált weboldalra jut a felhasználó, majd számtalan átirányítás következik és újabb lapok sorozata nyílik meg. Az esetek egy részében ártatlan honlapokról van szó, máskor viszont a vírus átveszi az irányítást a gyanútlan netező gépe fölött, majd minden ismerősének elküldi a kamubejegyzést, hátha azok is kattintanak.

Egy korábban a Messengeren terjedő, bizonyos elemeiben a mostani Facebook-vírushoz hasonló átverésről szól a Nemzeti Kibervédelmi Intézet rövid cikke. Ebben azt javasolták, hogy akinek az ismerősétől olyan üzenete érkezik, amely személyes megszólítás szerepel és azonnali kattintásra buzdít (pl.: „Ezt látnod kell!”, „Azonnal nézd meg!”), az kezdjen gyanakodni, és ne nyissa meg, hanem törölje az üzenetet. Ez ugyanis szintén adatlopási kísérlet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!