A NASA űrhajósai elhagytak egy szerszámostáskát az űrben, még hónapokig Föld körüli pályán maradhat

2023. november 12. – 18:28

Másolás

Vágólapra másolva

Két űrhajós, Jasmin Moghbeli és Loral O'Hara november 1-jén tartott űrsétát a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kívül, amikor elveszítették az egyik szerszámostáskájukat, írja a Guardian a NASA korábbi bejegyzésére hivatkozva.

Az első űrsétájukon részt vevő űrhajósok javításokat hajtottak végre, de az elszabadult szerszámostáskában lévő eszközök nélkül is be tudták fejezni a feladatukat. A földi irányítás elemezte a táska útvonalát, és megállapította, hogy kicsi az esélye, hogy az veszélyeztesse az ISS-t, az űrhajósok pedig biztonságban vannak.

Az EarthSky szerint a fehér táska meglepően fényes, és távcsővel is észre lehet venni, ha valaki tudja, hol kell keresni az ISS közelében. Itt egy november 7-i kép az űrben lebegő szerszámostáskáról:

A Guardian szerint a szerszámostáska néhány hónapig Föld körüli pályán maradhat, mielőtt gyors ereszkedés után elég majd a légkörben. Az EarthSky számításai szerint ez 2024 márciusában történik majd meg.

Ez egyébként nem az első alkalom, hogy elvesztenek valamilyen tárgyat az űrben, de még szerszámostáska is tűnt már el korábban is. 2008-ban egy űrhajós szintén javításokat végzett az ISS-en, amikor elveszítette a táskáját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!