Sikeres volt a világ első teljes szembeültetése, de nem biztos, hogy a beteg valaha is látni fog az új szemével

2023. november 10. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

New York-i sebészek elvégezték a világ első teljes szembeültetését egy 46 éves férfin. Bár a műtét sikeres volt, nem biztos, hogy Aaron James valaha is visszanyeri a látását a bal szemével – írta a BBC.

Aaron James és dr. Eduardo Rodriguez – Fotó: NYU Langone Health / Handout via Reuters
Aaron James és dr. Eduardo Rodriguez – Fotó: NYU Langone Health / Handout via Reuters

A 46 éves, Arkansasban élő veterán katona, Aaron James nagyfeszültségű villanyvezeték-szerelőként dolgozott. 2021 júniusában elvesztette az arca nagy részét, amikor munka közben véletlenül hozzáért egy 7200 voltos feszültség alatt álló vezetékhez. A baleset után számos műtéten esett át, többek között egy karprotézist is kapott, de a fájdalmai miatt el kellett távolítani a bal szemét.

Három hónappal azután, hogy James felkerült az országos transzplantációs várólistára, találtak egy megfelelő donort a számára. A donor, egy 30-as éveiben járó férfi, akinek a veséje, a mája és a hasnyálmirigye három másik embert mentett meg.

James idén május 27-én egy rendkívül komplex, 21 órás műtéten esett át a New York-i NYU Langone Health klinikán. A szemátültetés mellett részleges arcátültetést is végeztek rajta, az operációban több mint 140 egészségügyi szakember vett részt. A sebészcsapat most csütörtökön, fél évvel a műtét után közölte, hogy James jól lábadozik a műtét után, és a donorszem feltűnően egészségesnek tűnik.

„Már önmagában az a tény, hogy végrehajtottuk az első sikeres teljes szemátültetést, óriási teljesítmény, amiről sokan sokáig azt hitték, hogy nem lehetséges” – mondta dr. Eduardo Rodriguez, a csapat egyik vezető sebésze. Az arcátültetés továbbra is ritka és kockázatos beavatkozás. Jamesé mindössze a 19. volt az Egyesült Államokban, és az ötödik, amelyet Rodriguez végzett el.

„Nagy lépést tettünk előre, és megnyitottuk az utat a látás helyreállításának következő fejezete előtt. Nem állítjuk, hogy vissza fogjuk állítani a látást, de az kétségtelen, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk hozzá”

– tette hozzá Rodriguez.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint egyes szakemberek attól tartottak, hogy az átültetett szem gyorsan össze fog zsugorodni, mint a mazsola. Ehelyett, amikor Rodriguez a múlt hónapban felnyitotta James bal szemhéját, az beültetett, barna színű szem ugyanolyan dús és folyadékkal teli volt, mint James saját, kék színű jobb szeme. Az orvosok szerint jó az átültetett szem vérellátása, és kilökődés jelét sem tapasztalták.

Dr. Jeffrey Goldberg, a Stanford Egyetem tanszékvezetője régóta tanulmányozza, hogyan lehetne a szemátültetést valósággá tenni, izgalmasnak nevezte a műtétet. „Ez egy elképesztő megerősítése azoknak az állatkísérleteknek, amelyekben a transzplantált szemeket életben tartották” – mondta. Dicsérte a NYU sebészcsapatának „merészségét”, hogy megcélozták a látóideg helyreállítását, és reméli, hogy a transzplantáció további kutatásokat ösztönöz majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!