Káprázatos sarki fényt lehetett látni Magyarország fölött

2023. november 5. – 19:31

Káprázatos sarki fényt lehetett látni Magyarország fölött
Sarki fény Heves térségében, a 31-es főút fölött – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton az Időkép.hu prédikálószéki webkamerájának képén bukkant fel elsőként a Magyarország égboltján idén már a kilencedik alkalommal látható sarki fény nevű természeti jelenség, de a meteorológiai honlapra később Ceglédről, Nádudvarról és Hajdúszoboszlóról, illetve Szlovákiából származó képeket is feltöltöttek.

A fotók szerint ezúttal pirosas árnyalattal borította be az égbolt egy részét a jelenség. A sarki fény a Nap felől érkező töltött részecskéknek a Föld mágneses mezejével létrejövő kölcsönhatása során alakul ki. Mint az Időkép oldalán írják, az ütközések során a részecskék energiája elektromágneses sugárzás formájában szabadul fel, ez okozza a fényhatást. Az északi félteként Aurora Borealisnak is nevezett fényjelenségről készített rövid timelapse felvételt a Dabason élő László. Ezen jól látható a fényfoltok hullámzásszerű mozgása, majd halványulása.

Olvasónk vasárnap Heves térségében pillantotta meg az égi jelenséget, amikor autójával a 31-es főúton Eger felé tartott. Ez volt idén tizedik magyarországi sarki fény, a címlapfotóként használt képet is ő készítette. A jelenség jellemzően a Föld mágneses pólusai közelében figyelhető meg, erősebb geomágneses viharok alkalmával azonban időnként a sarkoktól távolabb, például Magyarországról is láthatóvá válik, írja a meteorológiai honlap.

Olvasónk, Zsófi Balatongyörökön fotózta le a sarki fényt – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Olvasónk, Zsófi Balatongyörökön fotózta le a sarki fényt – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Amennyiben ön is megpillantja a Magyarország fölött látható sarki fényt, az erről készített fényképeit az ugyelet@telex.hu címre küldheti el szerkesztőségünknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!