Hatszáz éves kézprotézist találtak egy németországi csontvázon, négy ujjat pótolhattak vele

2023. november 4. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

Régészek egy olyan csontvázat tártak fel Németországban, amelyhez négy hiányzó ujj pótlására szolgáló fém kézprotézis tartozik, írja a CNN.

A bajor műemlékvédelmi hivatal szerint a régészek úgy becsülik, a férfi valamikor 1450 és 1620 között halt meg, 30 és 50 év közötti életkorban. A kézprotézis tehát csaknem 600 éves lehet.

A férfi bal kezén lévő ujjakat a jelek szerint amputálták, és a kéz maradványait egy vasból és más fémből kovácsolt, kivájt tok vette körül. Az üreges kézprotézis négy ujjat pótolt a bal kézen – mondta Walter Irlinger, a bajor régészeti műemlékvédelmi osztály vezetője. „A mutató-, a középső-, a gyűrűs- és a kisujj egyenként fémlemezből van kialakítva. Az ujjmásolatok egymással párhuzamosan, enyhén ívesen fekszenek. Feltehetően a protézist szíjakkal rögzítették a csonkhoz” – tette hozzá.

A kézprotézis belsejében egy kötésszerű szövetet is találtak, amit valószínűleg tompítására használtak. A maradványokat egy templom melletti sírban találták meg a Münchentől mintegy 40 kilométerre északra fekvő bajorországi Freising városában. Freising a középkorban és az 1618-1648 közötti harmincéves háború idején számos csata helyszíne volt. Ez valószínűleg megnövelte az amputációk számát, és emiatt több protézisre lehetett szükség.

Fotók: Bajor Műemlékvédelmi Hivatal
Fotók: Bajor Műemlékvédelmi Hivatal

Közép-Európában mintegy 50 hasonló, ugyanebből az időszakból származó protézist tártak már fel korábban – tették hozzá a régészek. Egy még régebbi, 3000 éves fából készült lábujjprotézist pedig 1997-ben Egyiptomban találtak meg. A lábujjat egy pap lánya viselte, és az eszközt úgy készítették, hogy segítse a járást és természetesnek tűnjön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!