A tengericsillagnak nem is karjai vannak, hanem fura a feje

2023. november 2. – 10:29

Másolás

Vágólapra másolva

A tengericsillagokról eddig azt gondolták, hogy karjaik, végtagjaik vannak, de egy új kutatás szerint az öt nyúlványuk sokkal inkább a fejükhöz tartozik.

A tengericsillagok a tüskésbőrűek törzsébe tartoznak, és kutatók szerint eddig is rejtély volt, hogy a kétoldali szimmetriájú ősből hogyan fejlődnek ötös álszimmetriájúvá.

A kutatásban részt vevő Jeff Thompson szerint a tengeri csillagok és más tüskésbőrűek szokatlan felnőttkori testfelépítése nem abból ered, hogy a test központi része, a törzs öt azonos részből áll.

„A tengeri csillagok karjai nem olyanok, mint a saját karjaink, hanem inkább a fej meghosszabbításai. A tengeri csillag anatómiáját összefoglalva azt mondanám, hogy egy többnyire fejszerű állatról van szó, amelynek öt nyúlványa van, a szája a talaj felé néz, az ellenkező oldalon pedig felfelé néző végbélnyílással” – idézte a Guardian Thompsont.

Nyaklánc tengericsillag – Fotó: Sergio Hanquet / Biosphoto / AFP
Nyaklánc tengericsillag – Fotó: Sergio Hanquet / Biosphoto / AFP

A kutatócsoport génvizsgálatokkal jutott erre a megállapításra. Azt vizsgálták, hogy milyen gének vannak bekapcsolt állapotban az egyik tengericsillagfaj külső rétegeiben, majd ezeket összevetették gerincesekkel és a tüskésbőrűekkel rokonságban álló makkféreg külső rétegeiben lévő génekkel.

A Nature-ben megjelent tanulmány azt állítja, hogy a tengericsillag „karjaiban” olyan gének vannak, amelyeket amúgy a gerincesek fejében lehet megtalálni. A tengeri csillagok „karjainak” különböző részei megfeleltek a fej különböző részeinek: a legelülső rész a „karok” közepéhez közel, a leghátsó rész pedig a széleikhez közelebb helyezkedett el.

Thurston Lacalli, a Victoria Egyetem munkatársa szerint leegyszerűsítve úgy lehet elképzelni a tengericsillagok testét, mint „egy testetlen fejet, amely a tengerfenéken járkál az ajkán – az ajkakból csőlábakból álló rojtok nőttek ki, amelyeket a táplálékrészecskék szétválogatásának eredeti funkciójából kivontak, hogy a járást elvégezzék”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!