Az X hivatalosan is feleannyit ér, mint amennyiért Elon Musk megvásárolta

2023. október 31. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Sejthető volt, hogy a Twitter nem ért 44 milliárd dollárt, amikor Elon Musk egy évvel ezelőtt megvette. Most már tudjuk, mennyit ér jelenleg: 19 milliárd dollárt – a vállalat belső dokumentumaihoz ugyanis több nagy portál is hozzáfért, például a The New York Times, a Fortune és a The Verge.

A The Verge szerint hétfőn az X (korábban Twitter) alkalmazottai az újabb részvénypakkjukat 19 milliárd dolláros, vagyis részvényenként 45 dolláros értéken kapták meg. Ez az ár a dokumentumok szerint 55 százalékkal olcsóbb Musk eredeti vételárához képest, amelyek szerint „az egy részvényre jutó valós piaci értéket az igazgatóság határozza meg számos tényező alapján, a vonatkozó adószabályoknak megfelelő módon.”

Miután átvette a Twitter irányítását, Musk azt mondta, hogy a szintén magánkézben lévő SpaceX-hez hasonlóan itt is lehetővé teszi majd az alkalmazottaknak, hogy eladják a részvényeik egy részét az irántuk érdeklődő befektetőknek. Az X esetében korlátozott részvényekről, vagyis RSU-król van szó, amelyek a kibocsátásuktól kezdve négy éven át járnak és csak akkor kell jövedelemadót fizetni utánuk, ha a céget eladják vagy nyilvános részvényeket bocsát ki. A cég utoljára márciusban adott részvényeket az alkalmazottaknak, akkor 20 milliárd dollárra értékelte magát.

Eddig az X alkalmazottai anélkül dolgoztak, hogy tudták volna, mennyit ér a cég azóta, hogy Musk felvásárolta. Most a munkavállalói részvényprogramról szóló adatok adnak választ erre a kérdésre, bár úgy tűnik, hogy Musk becslése még mindig nagyvonalú; egyik nagy befektetője, a Fidelity szerint az X 65 százalékkal kevesebbet ér, mint amikor Musk megvásárolta.

Az Elon Muskról készült portrénkat itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!