Egy magyar autóipari fejlesztőcégbe fektet 20 milliárd forintot a világ egyik legnagyobb autógyártója

2023. október 30. – 13:42

Egy magyar autóipari fejlesztőcégbe fektet 20 milliárd forintot a világ egyik legnagyobb autógyártója
Az aiMotive közúti teszteléshez használt Toyotái a cég saját fotóján Fotó: aiMotive

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Magyarországra tervezett beruházás során húszmilliárd forintot fektet az önvezető technológiával kapcsolatos fejlesztéseiről és mesterségesintelligencia-chipjéről ismert aiMotive Informatikai Kft.-be a Stellantis autóipari egyesülés, jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, írja az MTI.

A tizennégy autómárkát, köztük az Alfa Romeót, a Fiatot, a Citroënt, az Opelt, valamint a Peugeot-t tömörítői Stellantis a világ egyik legnagyobb autógyártója, tavaly vásárolta meg a 2015-ben alapított aiMotive-ot, amely eredetileg szoftvercégként kezdte meg működését. A kétszáz főt foglalkoztató, világszerte több országban saját központtal rendelkező vállalkozás magyar vezetőségét megtartották, és további 40 fős létszámbővítést terveznek. A budapesti központú aiMotive már korábban is jelentős szereplőnek számított az önvezető rendszereket fejlesztő cégek mezőnyében.

A hétfői sajtótájékoztatón kiderült, hogy a beruházást a magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja. Mint Magyar Levente hangsúlyozta, Magyarország 20 év alatt a világ egyik vezető autóipari hatalmává vált, hiszen az autóipari termelési adatok alapján az első 20 állam egyike. Az akkumulátorgyártásban a negyedik helyen állunk, de hamarosan a másodikak lehetünk Kína mögött, tette hozzá.

A magyarországi akkumulátorgyártásról a közelmúltban részletes cikksorozatot olvashattak a Telexen, ebben a cikkben pedig az önvezető járművek fejlesztésének aktuális nehézségeiről, illetve dilemmáiról írtunk, és megszólaltattuk az aiMotive mérnökét is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!