Karikó Katalin üzenete a Nobel-díj után: Mindig arra koncentráljunk, amin tudunk változtatni, ne másokkal foglalkozzunk

2023. október 2. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weisman kapta, amiért megteremtették az mRNS-alapú orvoslás alapjait, ami a koronavírus elleni új típusú védőoltások gyors kifejlesztését és gyakorlati alkalmazását is lehetővé tette.

Karikó a Nobel-díj bejelentése után nagyjából fél órával egy online videóbeszélgetésben osztott meg néhány gondolatot barátaival és a jelen lévő újságírókkal.

A Nobel-díjas tudóst megkérdezték, hogy mit üzenne azoknak a fiatal kutatóknak, akik még pályájuk elején járnak.

„A legfontosabb az, hogy fizikális, mentális egészség legyen, meg kell tanulni a stresszt kezelni. Az a legfontosabb, hogy ha élvezik, ha örömmel teszik, amit csinálnak, akkor egyre jobbak lesznek” – mondta Karikó.

Ezután pedig a szintén világhírű magyar tudóst, a stresszkutatást megalapozó Selye Jánost idézte. „Mindig arra koncentráljunk, amin tudunk változtatni, ne másokkal foglalkozzunk, mert úgy nem haladunk előre.”

Amikor arról kérdezték, hogy mit mondanának neki a szülei a Nobel-díj elnyerése után, elérzékenyült, majd felidézte, hogy anyja többször mondta neki: „Lehet, hogy fiam a te nevedet mondják majd.” Az anyja meg volt győződve róla, hogy egyszer majd Nobel-díjat nyerhet, ha már olyan sokat dolgozik. Karikó általában szabadkozott, hogy a többi kutató is olyan sokat dolgozik, ez önmagában még nem elég a tudományos elismeréshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!