Orosz űrkapszula kellett hozzá, de visszatért a rekordhosszú küldetéséről az amerikai űrhajós

2023. szeptember 27. – 17:50

Orosz űrkapszula kellett hozzá, de visszatért a rekordhosszú küldetéséről az amerikai űrhajós
A három űrhajós a Földet érés után szeptember 27-én. Balról jobbra: Frank Rubio, Szergej Prokopjev, Dmitri Petelin – Fotó: NASA / Getty Images North America / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Földet ért Frank Rubio, a NASA űrhajósa, aki fél év helyett 371 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson – írja a CNN. Két orosz kozmonauta, Szergej Prokopjev és Dmitri Petelin társaságában, egy Szojuz MS-23-as kapszulában tért vissza a Földre.

A kapszulában, ami eredetileg visszahozta volna, hűtőfolyadék-szivárgást észleltek, ezért csúszott a hazaút. Rubio az első amerikai űrhajós, aki ilyen sok időt töltött mikrogravitációban, és ő az első a NASA-nál, aki egy egész naptári évet egyben töltött el Föld körüli pályán. Emellett ez volt az első küldetése, mióta 2017-ben a NASA-hoz került.

Egy interjúban azt mondta, hogy ha tudta volna, hogy így alakulnak majd a dolgok, akkor valószínűleg visszautasította volna a lehetőséget.

„Csak a családi események miatt, amik az elmúlt egy évben történtek. És ha tudtam volna, hogy ki fogom hagyni ezeket a rendkívül fontos eseményeket, azt mondtam volna, hogy »köszönöm, de nem«”

– mondta a CNN-nek. A kapszulája Kazahsztánban ért földet. Először Karagandába utazik, onnan pedig Houstonba.

Rubio, Prokopjev és Petelin 2022 szeptemberében, egy Szojuz MS-22 fedélzetén érkeztek meg az állomásra, de ez a kapszula valószínűleg egy törmeléknek ütközve megsérült. A Roszkozmosz januárban bejelentette, hogy februárban mentőakciót indítanak a fent ragadt asztro- és kozmonautákért, de ezt végül eddig elnapolták, hogy friss legénységet tudjanak küldeni a helyükre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!