Egy magyar cég megoldása lett az év kibervédelmi terméke az Egyesült Királyságban

2023. szeptember 27. – 17:04

Egy magyar cég megoldása lett az év kibervédelmi terméke az Egyesült Királyságban
A Cursor Insight csapata – Fotó: Cursor Insight

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok által alapított, az Egyesült Királyságban is működő Cursor Insight folyamatos autentikációs megoldása, a Graboxy Sentinel Online nyerte el idén az év kibervédelmi termékének járó díjat a legrangosabb brit kibervédelmi díjátadón, a National Cyber Awards 2023-on. A hétfői gálán a magyar cég terméke emellett különdíjat kapott az Év Kiberinnovációja-kategóriában is.

A Cursor Insight a létrejötte óta többször is bekerült a hírekbe, 2015-ben például azzal, hogy a saját algoritmusával nagy nemzetközi versenytársakat is legyűrve első helyen végzett egy hamis aláírások kiszűrésére kiírt világversenyen. Azt már akkor is tudni lehetett, hogy a technológiát arra is szeretnék használni, hogy internetezőket kategorizáljanak az egérmozgatási mintáik alapján, ez pedig azóta meg is valósult. A Cursor Insight jelenleg az emberi mozgás tudományos mélységű elemzésével foglalkozik, a technológiájuk pedig

képes felhasználók azonosítására és csoportosítására az egyedi mozgásminták szerint számítógép- és mobilhasználat közben vagy akár videófelvételek alapján.

Az Egyesült Királyságban és Magyarországon egyaránt működő cég biometrikus alkalmazásokat fejleszt a kiberbiztonság, a bankszektor és a digitális egészségügy területén, a termékeiket pedig mára több millióan használják. Az egyik ilyen termék a hétfőn díjazott Graboxy Sentinel, amely röviden összefoglalva mesterséges intelligenciával, pontosabban gépi tanulási algoritmusokkal képes a böngészőn keresztül, valós időben hitelesíteni a felhasználókat a kurzormozgásuk alapján.

Ez elsőre talán furcsának tűnhet, ám ahogy azt a cég is kiemeli, az ehhez szükséges finommotoros mozdulatok dinamikája legalább olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk. Éppen emiatt nemcsak arra lehet használni, hogy valós időben figyeljük a felhasználókat vele, hanem a kétfaktoros autentikáció és a captchák is kiválthatók kurzormozgatással. A cég egyébként csalásellenes szoftvert is fejleszt, ennek jelenleg az első nyílt bétája fut éppen, melynek keretében a Counter Strike: Global Offensive-ben lejátszott meccsek visszajátszásait lehet elküldeni nekik, hogy a kurzormozgás alapján kiderüljön, csalt-e benne bárki.

Mivel a Cursor Insight hosszú ideje nagyban támaszkodik a manapság elég forró témának számító mesterséges intelligenciára, a díj után rákérdeztünk arra, hogy milyen hatással volt az elmúlt időszak forradalma a munkájukra. Mint írták, érdekes módon rájuk is nagy hatással van az MI robbanásszerű terjedése, széleskörű alkalmazása és társadalmi beágyazódása, legfőképp azért, mert tíz-húsz évvel ezelőtt, amikor a projekt alapjait lefektették, a legtöbben egyszerűen nem hitték, hogy egérmozgás alapján lehet embereket azonosítani, pedig már akkor is elég jó eredményeket értek el.

Mára az MI-forradalomnak köszönhetően a technológia megítélése és az alkalmazásához való hozzáállás alapjaiban változott meg, az emberek pedig jobban hozzászoktak, hogy az MI egészen hihetetlen dolgokra képes, ami nagyban megkönnyíti a piacra jutást. Azt is hozzátették, hogy ők is segítik a mesterséges intelligencia fejlődését, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjával egy általuk felfedezett, általánosan használható eszközt már közkinccsé is tettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!