Klónozni fogja a podcasterek hangját a Spotify, így más nyelvekre tudják lefordítani a műsorokat

2023. szeptember 26. – 18:02

Másolás

Vágólapra másolva

A mesterséges intelligencia segítségével klónozni tudja a podcasterek hangját a Spotify, így a műsorokat pillanatok alatt más nyelvekre tudják fordítani – írja a The Verge.

A ChatGPT-t gyártó OpenAI és a Spotify együttműködéséből született fejlesztéssel a podcasterek automatikusan létrehozhatják a műsoraik idegen nyelvű változatait, ráadásul mindezt a saját hangjukon. A Spotify már partnerségre is lépett néhány ismert amerikai podcasterrel, többek között Dax Sheparddal, Monica Padmannel, Lex Fridmannel, Bill Simmonsszal és Steven Bartlettel, hogy az angol nyelvű adásaikat spanyolra fordítsák le. A következő hetekben a francia és német fordítások bevezetését is tervezik.

A fejlesztés alapja az OpenAI nyílt forráskódú beszédfelismerő rendszere, a Whisper, ami képes az angol beszéd átírására és más nyelvekre fordítására. A Spotify új eszköze azonban túlmutat egy sima fordítóprogramon, ugyanis a fordítás a podcasterek szintetizált hangján szólal meg.

„Azáltal, hogy a Voice Translation a készítő saját hangját adja vissza, a hallgatók világszerte minden eddiginél hitelesebb módon fedezhetik fel és inspirálódhatnak a podcasterektől” – mondta Ziad Sultan, a Spotify személyre szabásért felelős alelnöke.

Minden bizonnyal az OpenAI áll az új funkció hangutánzó része mögött is. A mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat nemrég bejelentette egy olyan eszköz bevezetését, ami „emberhez hasonló hangot képes létrehozni csupán szövegből és néhány másodperces beszédmintából”. Az OpenAI hozzátette, hogy a magánélet védelmével kapcsolatos aggályok miatt korlátozni fogják, hogy milyen széles körben teszik elérhetővé az eszközüket.

Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy a Spotify szerint az új fordítási technológiát egyelőre csak a podcasterek kiválasztott csoportjával tesztelik. Azt nem részletezték, hogy mikor és milyen széles körben tervezik elérhetővé tenni a fordítót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!