Két helyszínről montírozhatta a képét, utólag zárták ki a fényképészeti versenyről a magyar fotóst

2023. szeptember 24. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Utólag kizárta a zsűri a magyar Hoszáng Pétert az idei Csillagászati Fényképészeti versenyből, miután kiderült, hogy két különböző képből alkotta meg a fotót, amit a zsűri kiemelt az Égi képek kategóriában – írja az RTL.hu.

Az eredeti leírás szerint a kép 2022. június 30-án, a nyári napfordulókor készült a Pest megyei Apajpusztán. (A nyári napforduló tíz nappal korábban volt.) A zsűri méltatása szerint a kép, és a helyszíne, az Alföld is végtelen nyugalmat áraszt, és egyensúlyt sugároz. A képet a Telexen is közöltük, a verseny nyerteseiről készült cikkünkben.

Az RTL.hu szerint egy légköri jelenségekkel foglalkozó Facebook-csoportban állapították meg először, hogy nem ott és nem úgy készülhetett a kép, ahogy a fotós írta, Apajpusztán a gémeskút környékén nincsen olyan tó, ami a képen szerepel.

A fotón látható jelenséget, az éjszakai világító felhőket pedig a csoport tagjai szerint nem lehetett megfigyelni a napforduló környékén Magyarországról. Hoszáng hivatalos oldalán viszont meg lehetett találni egy olyan, Rigában készült képet, ami az apajpusztainak tulajdonított jelenséget dokumentálta.

Francsics László asztrofotós, a fényképészeti verseny zsűrijének tagja helyt adott a kritikáknak, Hoszáng Péter fotóját pedig utólag kizárták a versenyből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!