Ember alkotta szerkezet keltett holdrengéseket

2023. szeptember 15. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

Megfejthették az 1976-77 között, egy nyolc hónapos időszakban rögzített holdrengések titkát: egy hátrahagyott amerikai űrhajó modulja kelthette a műszerek által bemért szeizmikus mozgást, derül ki egy most közzétett tanulmányból, amiből a CNN idézett.

A kutatók az Apollo-korszak adatait elemezték modern algoritmusok segítségével, és először tárták fel a Holdon eddig ismeretlen szeizmikus aktivitást. A Holdon előforduló hatalmas hőmérséklet-ingadozásoktól az ember által készített szerkezetek oly mértékben tágulhatnak és húzódhatnak össze, hogy ezektől rezgések keletkezhetnek. Emlékeztetnek arra, hogy a Hold felszínének hőmérséklete mínusz 133 és plusz 121 Celsius-fok között ingadozik.

A hatalmas hőingadozás a Hold egész felszínére hatással van, de mint írták, a tudósok a mesterséges intelligencia segítségével most mégis képesek voltak egy sokkal kisebb erőhatás feltérképezésére. Igaz, ehhez valószínűleg az is kellett, hogy az Apollo-17 modulja mindössze néhány száz méterre volt a holdrengéseket bemérő műszerektől.

A tanulmány új szempontokat tárt fel abban a kérdésben, hogy a Hold hogyan reagál a környezeti hatásokra, és mi befolyásolhatja az ottani szeizmikus tevékenységet. Hozzátették, hogy ezek a mozgások jelentéktelenek, és valószínűleg a Hold felszínén álló ember számára észrevehetetlenek lettek volna.

A holdrengések megértése alapvető fontosságú lehet a jövőbeli felfedezésekhez, és ahhoz, hogy az Artemis-program keretében a NASA egy állandó bázist építsen a bolygón.

Legutóbb arról írtunk, hogy az indiai Csandraján-3 Vikram holdjárója a harmadik Holdon töltött napján rengést érzékelt. Az 1970-es évek óta ez volt az első bizonyíték a holdrengésekre. A Vikram augusztus 23-án szállt le a Hold déli féltekéjén, tehát messze az Apollo-program hátrahagyott eszközeitől, így egyelőre még nem tudni, hogy az indiai landolóegység által rögzített rengés milyen eredetű.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!