Kráteres képekkel kápráztat a Hold körül keringő indiai űrhajó

2023. augusztus 7. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Hold körüli pályára állt szombaton a Csandraján–3 (Chandrayaan–3) indiai űrhajó, és ha már arra járt, lőtt is néhány fényképet – írja a BBC. A leszállóegység és a holdjáró a tervek szerint augusztus 23-án ér le a felszínre, és ha ez valóban sikerül, akkor az USA, a Szovjetunió és Kína után India lesz a negyedik ország, ami sikeresen végrehajt egy holdra szállást.

Az űrhajó tíz napig keringett a Föld körül, majd múlt héten kedden elindult a Hold felé. Ez zsinórban a harmadik alkalom, hogy India sikeresen Hold körüli pályára állított egy űrhajót. A Csandraján–2-es Hold körül keringő része még mindig végzi a dolgát, de a leszállóegysége és holdjárója leszállás helyett lezuhant.

Az indiai űrügynökség, az Isro felhasználta a balesetből kinyert adatokat, hogy a 3-as verzió biztonságosabb legyen. A Csandraján–3 26,5 milliárd forintnyi rúpiába került, és 3900 kilós. A leszállóegység, az Isro alapítójáról elnevezett Vikram 1500 kilós, és egy 26 kilós holdjárót rejt magában, ami a Pragyaan nevet kapta, ami szanszkritül bölcsességet jelent.

A küldetésirányítók most lelassítják az űrhajót, hogy Vikram biztonságban elindulhasson, és igyekeznek a déli sark fölé pozícionálni. Ha a holdat érés sikeres, a hatkerekű holdjáró útra kell, hogy talajmintákat gyűjtsön, és elemezze a felszínhez közeli légkört és talajmozgásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!