Hatalmas bírságot kapott a TikTok, amiért nem védte megfelelően a kiskorú felhasználók adatait

2023. szeptember 15. – 17:52

Másolás

Vágólapra másolva

345 millió euróra (átszámítva kb. 131 milliárd forint) bírságolta az ír adatvédelmi hatóság a TikTok közösségi médiaplatformot, amiért az nem kezelte megfelelően a 13-17 éves felhasználók személyes adatait, írja a Guardian.

Az indoklás szerint a kínai tulajdonú platform megsértette az EU általános adatvédelmi rendelete, a GDPR szabályait, amikor alapbeállításként nyilvánossá tette a fiatalkorú felhasználók profiljait. Ez lehetővé tette, hogy egy felnőtt is hozzáférjen ezekhez, kommenteljen, illetve üzenetet küldjön, mert a rendszer nem ellenőrizte megfelelően, hogy az illető az érintett szülője vagy gyámja-e.

A további kritikák közt szerepel, hogy az üzemeltetők nem nyújtottak megfelelő tájékoztatást a tizenéveseknek, és bárki közvetlenül küldhetett üzenetet a 16 éven felülieknek is. A hatóság döntése azután született, hogy a TikTokot áprilisban 5,6 milliárd forintnak megfelelő összegre bírságolta az Egyesült Királyság adatvédelmi hatósága 1,4 millió 13 év alatti felhasználó adatainak illegális kezelése miatt, akik szülői beleegyezés nélkül használták a platformot.

A TikTok üzemeltetője úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálat a vállalat 2020. július 31. és december 31. közt alkalmazott adatvédelmi beállítását érintette. Azóta megoldották a felvetett problémákat, majd a következő év elejétől minden 13 és 15 év körüli felhasználó fiókja privátra van állítva alapértelmezésként. Így csak a felhasználó által jóváhagyott személyek tekinthetik meg a tartalmaikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!