Az idei volt a legforróbb nyár a NASA mérései szerint

2023. szeptember 15. – 08:21

Másolás

Vágólapra másolva

A mérések kezdete, vagyis 1880 óta az idei volt a legmelegebb nyár a Földön – közölte a NASA csütörtöki jelentésében.

A NASA New York-i Goddard Űrkutatási Intézetének tudósai szerint a 2023-as június, július és augusztus hónapok együttesen 0,23 Celsius-fokkal voltak melegebbek, mint bármely más nyár a NASA nyilvántartásában, és 1,2 Celsius-fokkal melegebbek az 1951 és 1980 közötti átlagos nyári hőmérsékletnél. A NASA több tízezer meteorológiai állomás felszíni levegőhőmérsékleti adatai, valamint a hajókon és bójákon elhelyezett műszerek tengerfelszínen mért hőmérsékleti adatai alapján állapította meg az idei nyár hőmérsékleti rekordját – írta az MTI.

Josh Willis, a NASA sugárhajtómű-laboratóriumának (JPL) éghajlatkutatója és oceanográfusa elmondta, hogy nagyrészt a kivételesen magas tengerfelszíni hőmérséklet a felelős a nyári melegrekordért. A tengerfelszín hőmérsékletének emelkedését részben az El Niño éghajlati jelenség visszatérése is fokozta.

A NASA honlapján publikált jelentés szerint a 2023-as nyár melegrekordjával a globális felmelegedés hosszú távú tendenciája folytatódik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint az idei nyár a 12. legmelegebb volt Magyarországon 1901 óta. A középhőmérséklet országos átlagban 21,6 fok volt, ami 0,8 fokkal magasabb az 1991–2020-as éghajlati normálnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!