Hatástalanok lehetnek a fenilefrin tartalmú tabletták

2023. szeptember 12. – 21:19

Másolás

Vágólapra másolva

FRISSÍTÉS 2023. szeptember 13-án 8:20-kor: Az FDA vizsgálata nem a nazális, hanem a szájon át történő fenilefrin-használatról tett közzé vizsgálati eredményeket, erre hívta fel a figyelmet több olvasónk és a Szkeptikus Társaság. „Kizárólag fenilefrin hatóanyagra semmilyen, jelenleg Magyarországon forgalmazott tablettáskészítmény nem alapozza az orrjárat tágító hatását, és az FDA sem illetékes hatóság Európában, így ez az egész hír nem is igazán érint minket itt Magyarországon” – írták. Vagyis a Magyar Távirati Iroda alapján mi is tévesen számoltunk be erről a tudományos hírről, ezért olvasóink elnézését kérjük.


Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) szakértői testülete hatástalannak találta az orrdugulás megszüntetését elősegítő legnépszerűbb gyógyszerek fő hatóanyagát, írja az MTI.

A szövetségi intézmény tanácsadói bizottsága szavazással fogadta el legújabb vizsgálatának eredményét arról, hogy a fenilefrint tartalmazó, recept nélkül kapható orrcseppek és orrspray-k az ígért hatást nem eredményezik. A szakmai vélemény szerint a megfogalmazott aggályokra az sem lenne megoldás, ha a gyártók növelnék a szereik fenilefrin tartalmát, mert az súlyos mellékhatásokhoz, így a vérnyomás veszélyes megemelkedéséhez vezethet.

A fenilefrint tartalmazó, szabadon forgalmazható készítmények az elmúlt másfél évtizedben a legnépszerűbb orrdugulás elleni gyógyszerekké váltak, miután egy 2006-os szövetségi törvény a korábban elterjedt pszeudoefedrin tartalmú szereket vénykötelessé tette, mert abból a hatóanyagból kábítószer, metamfetamin nyerhető ki.

Ha az amerikai gyógyszerhivatal elfogadja tanácsadóinak javaslatát, akkor a legnagyobb gyógyszergyártóknak, így a Johnson&Johnson-nak, a Bayernek és több más piaci szereplőnek gondoskodnia kell arról, hogy érintett készítményei lekerüljenek a gyógyszertárak és drogériák polcairól.

Érdemes újra elővenni az orrvérzés megszüntetéséről szóló cikkünket, mert abban például az orrdugulás elleni orrspray-ről is írtunk. A szer összeszűkíti az ereket az orrban, ami nemcsak a dugulás, hanem az orrvérzés elmulasztásában is segít – persze ezekkel az orrspray-kkel érdemes csínján bánni, mert könnyen rájuk lehet szokni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!