Az éjszakai baglyoknak nagyobb esélyük van a 2-es típusú cukorbetegségre

2023. szeptember 12. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az embereknek, akik reggel fáradtak, de este élénkek, azaz éjszakai baglyok, nagyobb esélyük van a 2-es típusú cukorbetegségre és egyéb rossz szokások kialakítására – írja a CNN egy friss tanulmány alapján.

„Amikor az alvástípus és a cukorbetegség közötti kapcsolatot vizsgáltuk az elmúlt nyolc évben, azt találtuk, hogy az éjszakai baglyoknál 72 százalékkal nagyobb volt a cukorbetegség kialakulásának kockázata” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Sina Kianersi, a bostoni Brigham and Women's Hospital és a Harvard Medical School kutatója.

Ennek hátterében húzódhat az, hogy a kutatók szoros kapcsolatot találtak a későn fekvés és kelés és néhány egészségtelen viselkedésmód között is. Ezek a szokások közismerten hozzájárulnak a krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Az éjszakai baglyok nagyobb valószínűséggel táplálkoznak egészségtelenül, kevésbé aktívak fizikailag, több alkoholt fogyasztanak és a testtömeg indexük (BMI) sem ideális.

A kutatás egyik orvosa arról beszélt, hogy az összes életmódbeli tényező figyelembevétele után is magasabb volt a cukorbetegség kockázata. Ez arra is utalhat, hogy valamilyen genetikai hajlam is lehet, ami összekapcsolja a cukorbetegséget és az éjszakaibagoly-létet. Az, hogy az ember milyen alvási típusba tartozik úgy gondolják, hogy öröklődik, de némi munkával megváltoztatható.

Arról, hogy miért halogatjuk kórosan a lefekvést esténként, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!