Ilyen volt a szuperhold Magyarország felett

2023. szeptember 1. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Teliholdat általában egy hónapban csak egyszer lehet látni, de 2,7 évente van olyan hónap is, amikor két telihold van. Ebből a második alkalmat szokták kék holdnak nevezni, noha a Hold nem kék színű. Idén augusztus 1-jén megvolt a hónap első teliholdja, augusztus 31-én pedig már a másodikat is láthattuk az égen.

Olvasónk, rokalaci az Antalya-ba tartó Boeing 737-700-ast fotózta le budapesti felszállása után, ahogy elhalad a Hold előtt, a képet Kőbányáról lőtte, egy Nikon D5600-as géppel, Nikkor 55-300 objektívvel:

Fotó: rokalaci / Olvasónk
Fotó: rokalaci / Olvasónk

A mostani kék hold most egyben szuperhold is volt, ami valójában földközeli telihold. A Hold pályája ellipszis alakú, emiatt mindig más távolságban van a Földtől. Amikor a holdpálya Földhöz közel eső részén következik be a telihold fázis, akkor beszélünk szuperholdról. Ekkor a Hold nagyjából 12 százalékkal nagyobbnak látszik, és jóval fényesebbnek is tűnik, ahogy az olvasónk, Evelin képén is kivehető:

Fotó: Balogh Evelin / Olvasónk
Fotó: Balogh Evelin / Olvasónk

A mostani telihold idején 359 004 km-re volt tőlünk a Hold. Átlagos távolsága 384 400 km. Az elmúlt időszakban 1948-ban járt legközelebb hozzánk a Hold (356 460 km), ezután pedig csak 2034-ben fog, amikor feltehetően ennél is közelebb kerül majd a Földhöz.

Fotó: Bóta János / Olvasónk
Fotó: Bóta János / Olvasónk
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!