Sikeresen landolt egy indiai űrhajó leszállóegysége a Hold déli féltekéjén

2023. augusztus 23. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

Bő egy hónappal az indulás után, sikeres landolást hajtott végre a Csandraján–3 (Chandrayaan–3) indiai űrhajó leszállóegysége a Hold déli sarkának közelében, írja a BBC. Narendra Modi, indiai miniszterelnök a Dél-afrikia Köztársaságból online követte végig az eseményeket, majd gratulált az India Űrkutatási Szervezet (Isro) munkájához.

A küldetését irányító P Veeramuthuvel azt mondta, hogy ez a siker hatalmas elégedettséggel tölti el, és hálás köszönetet mondott mindazoknak, aki azon dolgoztak, hogy India legyen az első ország, amelynek sikerül űrhajót küldenie a Hold déli féltekéjére. India utoljára 2020-ban indított missziót az égitestre, ekkor azonban landolás közben megsemmisült a leszállóegység és a holdjáró is.

Ezzel India – az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után – a negyedik ország, amely leszállóegységgel landolt a Holdon,

teszi hozzá az MTI. A kétméteres, hatkerekű Csandraján-3 26,5 milliárd forintnyi rúpiába került. A leszállóegység a tervek szerint két hétig lesz működőképes, és egy Pragyaan – ami szanszkritül bölcsességet jelent – nevű holdjáró segítségével egy sor kísérletet végez, adatokat szolgáltatva a talaj és kőzetek tulajdonságairól, kémiai és elemi összetételéről.

India ezzel beelőzte Oroszországot az űrversenyben, akik augusztus 11-én indították útjára a Szojuz-2 Fregat névre keresztelt orosz űrhajót. A Luna-25 holdmisszióval Oroszország célja igazából az, hogy megmutassák még igenis jelentős játékos az űrversenyben, űrkutatásban – annak ellenére, hogy miután lerohanták Ukrajnát, sok ország olyan szankciókat vetett ki rájuk, amelyek megnehezítik a technológiai tervezést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!