A világ negyede már most extrém vízhiánnyal küzd, és hamarosan ez vár további egymilliárd emberre

2023. augusztus 16. – 23:32

Másolás

Vágólapra másolva

A világ népességének egynegyede jelenleg évente „rendkívül nagy vízhiánnyal” szembesül, és 2050-ig várhatóan további 1 milliárd ember lesz érintett – áll a World Resources Institute szerdán közzétett Aqueduct Water Risk Atlas című jelentésében.

A CNN cikke szerint a jelentés megállapította, hogy 25 országban – amelyek nagyjából a világ népességének 25 százalékát teszik ki – minden évben rendkívül nagy vízhiány van, közülük Bahrein, Ciprus, Kuvait, Libanon és Omán az öt leginkább érintett. Ezeken a helyeken már egy rövid távú aszály is vízhiányt okoz.

A víz iránti kereslet 1960 óta több mint kétszeresére nőtt világszerte, és a jelentés szerint 2050-ig további 20-25 százalékkal fog emelkedni. A megnövekedett vízigényt számos tényező okozza, egyebek mellett a növekvő népesség és a mezőgazdaság igényei, valamint a nem fenntartható vízhasználati politikák és az infrastrukturális beruházások hiánya.

A jelentés szerint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, a világ leginkább vízhiányos régióiban az évszázad közepére a teljes lakosságot rendkívül nagy vízhiány fogja sújtani, ami politikai konfliktusokat okozhat. A legnagyobb változás a vízigényben a Szaharától délre fekvő afrikai régiókban következik be, ahol 2050-re a vízigény 163 százalékos növekedését prognosztizálják.

Észak-Amerikában és Európában a vízigény a vízfelhasználás hatékonyságát javító intézkedésekbe történő beruházásoknak köszönhetően stagnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!