Több mint egy évig fértek hozzá hekkerek 40 millió brit választó adataihoz

2023. augusztus 8. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly kibertámadásról számolt be honlapján a brit választási bizottság, melynek keddi bejelentése szerint egy „összetett kibertámadást” követően hekkerek illetéktelenül fértek hozzá durván 40 millió brit választó adataihoz. A bizottság 2022-ben észlelte, hogy gond van, ám később kiderült, hogy a támadók 2021 augusztusa óta hozzáfértek a rendszerükhöz – írja a Tech Crunch.

A választási bizottság szóvivője a lapnak azt írta, azért csak most hozták nyilvánosságra a támadás tényét, mert előbb ki kellett hajítaniuk a támadókat a rendszerből, fel kellett mérniük a károkat, egyeztetniük kellett az illetékes hatóságokkal és természetesen extra biztonsági intézkedéseket is tettek, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló.

A bizottság közlése szerint a hekkerek alapvetően a 2014 és 2022 között regisztrált szavazók nevéhez és címéhez, valamint a külföldön regisztrált szavazók nevéhez fértek hozzá. Emellett egyébként elképzelhető, hogy emailcímek, telefonszámok és olyan tartalmak is a birtokukba kerültek, amelyeket a választók megosztottak a bizottsággal, de egyelőre nem tudják megmondani, hogy ezeket az adatokat letöltötték-e a szervereikről.

Azt is kiemelték, hogy a potenciálisan kiszivárgott adatok jelentős része nyilvánosan elérhető, de más adatokkal kombinálva lehet profilozásra, beazonosításra vagy az illető viselkedési mintáira következtetni belőlük. A bizottság kiemelte, hogy a támadás nem befolyásolta a brit választási folyamat tisztaságát. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki követhette el a támadást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!