Évtizedek óta használja a tudomány a halott rokonuk sejtjeit, mostantól pénzt is remélhetnek belőle

2023. augusztus 2. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva


A Thermo Fisher Scientific megegyezett Henrietta Lacks örököseivel, akik 2021-ben indítottak pert a cég ellen a baltimore-i szövetségi bíróságon. A felperesek szerint semennyit nem kaptak abból a rengeteg pénzből, amit a Thermo Fisher a HeLa-sejtvonal használatából szerzett. A mostani megállapodás részletei nem nyilvánosak, de az ügyvédek közölték, hogy elégedettek vele, írja a Guardian.

A perben a céget jogalap nélküli gazdagodással vádolták meg, azt állítva, hogy jogellenesen hozták kereskedelmi forgalomba Lacks Henrietta sejtjeit. A felperes azt kérte a bíróságtól, hogy a Thermo Fisher fizesse vissza a HeLa-sejtekből származó hasznát, és a továbbiakban tiltsák el a vállalatot a sejtek engedély nélküli felhasználásától.

A fekete rabszolgák leszármazottjaként született Henrietta Lacks már több mint hetven éve halott, a továbbszaporított sejtjei a mai napig szolgálják az orvostudományt és így az emberiséget. 1951 elején méhnyakrákot diagnosztizáltak a nőnél, sugárkezeléseket kapott, később pedig vérátömlesztést is, de nem tudták megmenteni az életét. Egy orvos a kezelés során mintát vett a nő testében növekvő tumorból, és azt elküldte a Johns Hopkins kórház egyik rákkutatójának, aki akkor már jó ideje próbálkozott emberi sejtek laboratóriumi tenyésztésével, sikertelenül. Lacks biopsziájából származó minta viszont más volt, mint amiket addig használt.

Veronica Spencer, Henrietta Lacks dédunokája otthonában dédnagymamája portréjával 2017. március 28-án Baltimore-ban – Fotó: Katherine Frey / The Washington Post / Getty Images
Veronica Spencer, Henrietta Lacks dédunokája otthonában dédnagymamája portréjával 2017. március 28-án Baltimore-ban – Fotó: Katherine Frey / The Washington Post / Getty Images

A kutató képes volt izolálni egy sejtet, amit bármeddig tudott szaporítani és az így létrejövő új sejteken hosszabb távú kutatásokat végezni. Mivel akkor még nem voltak szigorú szabályok ilyen minták kezelésére és anonimizálására, a páciens nevének első betűiből HeLának nevezte el a sejtvonalat. A HeLa-sejtekkel új távlatok nyíltak az orvosi kutatásokban.

Henrietta rokonai csak közel 25 év elteltével tudták meg, hogy rég halott hozzátartozójuk sejtjei kutatások részei voltak és orvostudományi szenzációkhoz járultak hozzá, néhány orvos vagyonokat keres új gyógyszerekkel, és ebből a család egy fillért sem kap. 1990-ben egy precedensértékű perben a kaliforniai legfelsőbb bíróság azt az ítéletet hozta, hogy egy diagnosztikai célból levett sejtminta az azt kezelő intézet tulajdona. Lacks és sejtjei történetét ebben a cikkben dolgoztuk fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!