Decembertől kipucolja az inaktív fiókokat a Google, de könnyű megúszni a törlést

2023. július 31. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Gmailnek 1,8 milliárd felhasználója van, míg a Google Fotók alkalmazásra még ennél is többen, 2 milliárdan regisztráltak. Ezek közül viszont sok az inaktív fiók, és a tulajdonos Google biztonsági okokra hivatkozva decembertől törölni fogja ezeket.

A Google inaktívnak azokat a fiókokat minősíti, amelyeket legalább két éve nem használtak, vagyis nem jelentkeztek be rájuk. A Gmailhez kapcsolódóan ez az irányelv a Google Dokumentumok, Meet, Drive, Naptár és Fotók termékekre is igaz.

A Google termékmenedzsmentért felelős alelnöke, Ruth Kricheli azt közölte korábban, hogy a decembertől kezdődő fiók- és tartalomtörlési folyamatot nagy körültekintéssel és lassan végzik majd, és figyelmeztetik majd előtte a felhasználókat. Már ha tudják. Azt ugyanis már most lehet tudni, az első célpontok azok a fiókok lesznek, amelyeket a létrehozásuk után egyáltalán nem használtak.

„A törlést megelőző hónapokban több értesítést küldünk a fiók emailcímére és a helyreállítási emailcímre is, ha van ilyen” – mondta Kricheli.

A Google azért törli az inaktív fiókokat, mert biztonsági rést lát bennünk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a régen nem használt fiókokat nagyobb eséllyel törik fel, hiszen jóval ritkább ezeknél a kétfaktoros hitelesítés, és könnyebben előfordulhat, hogy máshol már nyilvánossá vált jelszavakkal vagy újrafelhasznált jelszavakkal is be lehet lépni rájuk.

Hogyan lehet elkerülni a törlést? Ha csak egy Gmail- vagy Google-fotók-fiókja van, és azt legalább egyszer használta az elmúlt két évben, akkor nincs teendő. Ha van olyan fiókja, amelyet archívumként tartott, de nem használt, akkor csak be kell jelentkezni, és egy-két egyszerű művelettel újra aktívvá tudja tenni. Küldjön vagy olvasson el egy emailt a Gmaillel, csináljon egy Google-keresést, nézzen meg egy videót a Youtube-on, töltsön le egy alkalmazást a Google Play Áruházból vagy nyisson meg egy fájlt a Drive-on. Ezen lépések valamelyikével nemcsak a fiókját, hanem a rajtuk lévő tartalmat is megóvja a törléstől.

(via Forbes)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!