A globális felmelegedésnek vége, átléptünk a globális megfövés korszakába

2023. július 27. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

A globális felmelegedés korszaka véget ért, de ez nem örömhír, mert az ENSZ-főtitkár António Guteres szerint átléptünk a globális megfövés érájába. Mindezt azután mondta, hogy a legmelegebb három hetet élte át az emberiség a mérések kezdete óta, és valószínűleg minden idők legmelegebb júliusa lesz az idei.

„Az éghajlatváltozás itt van. Ez félelmetes. És ez még csak a kezdet. Még mindig lehetséges a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fokra korlátozni, és elkerülni az éghajlatváltozás legrosszabbját. De csak drámai, azonnali klímavédelmi intézkedésekkel” – mondta Guterres.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a Kopernikusz Föld-megfigyelési program szerint a globális hőmérséklet ebben a hónapban rekordokat döntött a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és az extrém időjárás miatt.

A WMO főtitkára, Petteri Taalas azt mondta: „Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére minden eddiginél sürgetőbb szükség van. A klímavédelmi cselekvés nem luxus, hanem kötelező.”

Más klímakutatók megerősítették az eredményeket. Karsten Haustein, a Lipcsei Egyetem kutatója szerint 2023 júliusában a világ 1,5 fokkal melegebb volt, mint az iparosodás előtti átlagos júliusban.

Ebben a hónapban olyan kiugró hőmérsékleti értékeket mértek, hogy már július vége előtt bátran ki merik jelenti a kutatók, hogy idén megdől a korábbi rekord. Haustein modellje szerint 0,2 fokkal szárnyalja majd túl az eddigi legmagasabb, 2019-es átlaghőmérsékleti értéket, más kutatók szerint még ennél is nagyobb lehet az eltérés.

Az elmúlt hetekben Dél-Európát, Észak-Amerikát és Kínát is hőhullámok sújtották, Görögországban és a Kanári-szigeteken ehhez társulva erdőtüzek pusztítottak. Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban is több helyen mértek 40 fok feletti hőmérsékleteket, de a kontinens legforróbb része Szicília és Szardínia szigete volt, ahol helyenként a 45 fokot is átlépte már a hőmérséklet, sőt 48,2 fokkal új európai júliusi csúcshőmérsékletet is regisztráltak a napokban.

A World Weather Attribution hálózat még nem lektorált tanulmánya szerint az emberi hatás Európában 2,5 fokkal növelte az átlaghőmérsékletet, Észak-Amerikában 2-vel, míg Kínában 1 Celsius-fokkal.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!