Hamarosan összeomolhatnak az óceáni áramlatok, és erről is az emberiség tehet

2023. július 26. – 08:39

Hamarosan összeomolhatnak az óceáni áramlatok, és erről is az emberiség tehet
Jéghegyek úsznak a Grönland nyugati részén található Ilulissat állambeli Disko-öbölben, 2022. június 29-én – Fotó: AFP/Odd Andersen

Másolás

Vágólapra másolva

Akár a következő évtizedekben összeomolhatnak a földi élet szempontjából kulcsfontosságú óceáni áramlatok, és a fenyegető változás hátterében a globális felmelegedést okozó civilizációs tevékenységek állnak, derül ki a Nature magazin által közölt friss kutatás eredményeiből. A jelentésben hangsúlyozzák, hogy az úgynevezett atlanti meridionális bukóáram, például a Golf-áramlat a század közepe táján vagy akár már 2025-ben megszűnhet, de a pontos időpontot nehéz meghatározni.

A CNN által megkérdezett, a kutatásban nem részt vevő tudósok egyetértettek abban, hogy az eddigi vizsgálatok eredményei riasztóak, és új bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a fordulópont hamarabb bekövetkezhet, mint azt korábban gondolták.

Az óceáni áramlatok rendszere egyfajta természetes szállítószalagként működik, amelyben a kisebb fajsúlyú édes és a nagyobb fajsúlyú sós víz cserélődik, de ezt jelentősen befolyásolja többek közt a sarki jég olvadásának felgyorsulása. Az AMOC-nak is nevezett összetett rendszer fontos szerepet játszik az éghajlati viszonyok fennmaradásában és a Föld időjárásának szabályozásában. Mint a CNN cikkében írják, a rendszer összeomlása szélsőségesebb teleket és a tengerszint emelkedését hozhatja magával, ami Európa és az Egyesült Államok egyes részeit is súlyosan érintheti, de következményeként a trópusokon is eltolódhat a monszun időszaka.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!