Generációk óta szenvednek az első atombombateszt következményeitől az új-mexikóiak, de külön kérésükre sem kerültek bele az Oppenheimer-filmbe

2023. július 25. – 20:26

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába kérték az érintettek, nem került bele Christopher Nolan Oppenheimer című filmjébe, hogy az első kísérleti atombomba-robbantás mekkora sugárszennyezést okozott Új-Mexikóban, írja a Business Insider.

1945-ben a helyieket nem tájékoztatták arról, milyen veszélyt jelenthet a kísérlet, volt, aki a robbantástól 50 mérföldre, azaz nagyjából 80 kilométerre lakott. A robbantás után napokig radioaktív hamu hullott egy nagyjából 400x300 kilométeres területre, megfertőzve az ételt és az összegyűjtött, tisztítás után ivásra használt esővizet is.

A Business Insidernek nyilatkozó Tina Cordova több módon is próbálta felvenni a kapcsolatot a film készítőivel és színészekkel, hogy legalább említsék meg a pusztítást, amit az emberek egészségében végzett az új-mexikói atombombateszt. Cordova maga is pajzsmirigyrák-túlélő, a 23 éves unokahúga szintén beteg, apja, nagyanyja és mindkét ükapja rákos megbetegedésben hunyt el.

Olivia Fermi, Enrico Fermi unokája Kai Birddel akarta felvenni a kapcsolatot, aki az Oppenheimer alapjául szolgáló Amerikai Prométheuszt írta, de ő sem járt szerencsével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!