A Halál-völgy turistái azért szurkolnak, hogy megdőljön a hőségrekord

2023. július 25. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

A szélsőséges kánikula hetek óta tart az Egyesült Államokban, sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. Az amerikai lakosság harmadát, 110 millió embert érint a nemrég kiadott hőségriadó. A perzselő hőhullám a klímatudósokat és a hatóságokat aggasztja – a „hőségturisták” viszont annak drukkolnak, hogy a kaliforniai Halál-völgyben, a világ egyik legforróbb helyén újabb rekordokat döntsön a hőmérséklet, amely az utóbbi napokban rendre 50 Celsius-fok fölött van. A Deutsche Welle riportja.

Egy friss kutatás szerint az Európát és az Egyesült Államokat jelenleg sújtó hőhullámok nem alakultak volna ki az ember okozta klímaváltozás nélkül. A globális felmelegedés ötvenszer valószínűbbé tette a kínai hőhullámot is, és jelenleg Dél-Európában 2,5 fokkal van melegebb, mint egyébként lenne.

A jelentés szerzői figyelmeztetnek: szinte senki nincs felkészülve az extrém hőségre, pedig ideje lenne alkalmazkodni, hiszen ezek a hullámok már egyáltalán nem ritkák. A szakértők szerint hőálló otthonokra, „hűvös központokra” van szükség, és a városokat is le kell hűteni, többek között fák ültetésével.

A rendkívüli hőség nagyon komoly életveszélyt jelenthet, különösen az idősek körében. Becslések szerint több mint 61 000 ember halt meg a hőség miatt Európában a tavalyi hőhullámok során, írja a BBC.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!