Csütörtök este nézzen az égre: ritkán látni egy csoportban ennyi égitestet

2023. július 19. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön, a naplementét követően a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a holdsarló és a Regulus nevű csillag egy bolyban lesz megfigyelhető a nyugati horizont felett, írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Svábhegyi Csillagvizsgáló. A szakértők szerint elsőként a ragyogó Vénuszt lehet látni, majd vele egy magasságban a Merkúr fog derengeni, míg a Mars a másik két bolygónál több mint öt fokkal magasabban helyezkedik majd el az égbolton.

A vörös bolygó a Vénuszhoz hasonlóan egy hosszú, látványos szakaszt követően a további hetekben egyre halványabb lesz és végül a napnyugta fényeibe veszik. Mint írják, a Marssal egy vonalban, dél felé pengeéles holdsarlót lehet majd megcsodálni. A naponta növekvő holdsarló az ötös fogat egyetlen olyan tagja, amely a napok során egyre magasabbra kúszik, és nem nyeli el lassan a Nap fénye.

A tájékoztatás szerint a Svábhegyi Csillagvizsgáló szombati Csillagkapu nevű eseményén is ez az ötös fogat lesz a megfigyelések kiemelt célpontja. Az eseményről részletesen ide kattintva lehet olvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!