Virtuális vakrandi segíti a szkizofrén betegek gyógyulását

2023. július 18. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

Virtuális valóság alapú terápiával fejlesztik a szkizofrén betegek kommunikációs- és érzelem-észlelési készségét a Semmelweis Egyetemen. Ezzel az új módszerrel akár vakrandit vagy tengerparti sétát is szimulálni tudnak a betegeknek, ami segítheti a rehabilitációs folyamatukat és a társadalomba való visszailleszkedésüket – írja az egyetem közleménye.

A szkizofrénia az elmeműködési zavarok egyik súlyos formája, olyan pszichiátriai betegség, melynek meghatározó eleme a valóságtól való elszakadás, ami a különböző magatartási zavarokban nyilvánul meg. „A szkizofréniát a rokkantsághoz vezető húsz leggyakoribb ok között tartják számon, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint körülbelül 24 millió ember lehet érintett” – mondta dr. Vass Edit, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás klinikájának tanársegédje, a nemzetközileg is újdonságnak számító virtuális valóság (VV)-terápia egyik kidolgozója.

Ismétlődő pszichotikus epizódokkal járó betegségről van szó, melyben a páciens kapcsolata megszakad a valósággal. Gyakoriak a hallucinációk, téveszmék, a betegek gondolatmenete gyakran követhetetlenné, beszédük rendezetlenné válik. A páciensek visszahúzódóbbak lesznek, és nehezebb velük kommunikálni.

A VR-ToMIS (Virtual-Reality based Theory of Mind Intervention in Schizophrenia) névre keresztelt módszerrel a betegek úgynevezett „mentalizációs” készségét próbálják fejleszteni, ami a szakirodalom alapján az egyik legszorosabb kapcsolatot mutatja az életben való boldogulással – magyarázta dr. Simon Lajos egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Virtuális Valóság és Emóció kutatócsoportjának vezetője. Hozzátette: „A mentalizáció leegyszerűsítve az a képességünk, mellyel mások belső állapotát, érzéseit, gondolatait, vágyait értelmezzük. A szkizofrén betegek hajlamosak mások üzeneteit hibásan dekódolni. Például nem értik az iróniát, a metaforákat, vagy félreértenek bizonyos gesztusokat. Az általunk kidolgozott módszer e készség fejlesztésében lehet hatékony.”

A virtuális valóság terápiát az 1990-es évek óta használják a pszichiátriában nemzetközi szinten, Magyarországon 2005 óta foglalkoznak ezzel, szinte kizárólag a Semmelweis Egyetemen, például magasság- vagy repülésfóbia kezelésére. Kiemelték, hogy ezeket a terápiás beavatkozásokat jelenleg még nem finanszírozza a társadalombiztosítás.

A VR-ToMIS-terápia egy bevezető és nyolc 50 perces intervenciós foglalkozásból áll, melynek során virtuálisan szimulált, a valóságban gyakran előforduló szituációkba helyezik a betegeket, és megtanítják őket a másik fél reakcióinak pontosabb értelmezésére. A páciensek a foglalkozásokon egy úgynevezett VR-szemüveget viselnek, melynek segítségével hétköznapi, valósághű helyzeteket élhetnek át, miközben a terapeuta által irányított avatárral kommunikálnak. Ilyen szituáció lehet például egy vízparti séta, mely során az avatár a beteg segítségét kéri elveszett kutyájának kereséséhez.

A terápia során szimulálnak vakrandit, új lakótárssal való összeköltözést, beszélgetést egy kávézó teraszán vagy éppen ismerkedést egy új munkatárssal. A szimulációt egy interaktív gyakorlat követi, amit aztán egy elemző megbeszéléssel zárnak. Ezután egyszer vagy kétszer megismétlik a teljes folyamatot, hogy a kipróbált helyzetek, a kognitív folyamatok és a megélt érzelmi állapotok rögzüljenek.

A VR-ToMIS fejlesztése 2016-ban kezdődött, a módszer tesztelése pedig 43 beteg (22 aktív, 21 kontroll) bevonásával 2022-ben fejeződött be. A hatásvizsgálat eredményeiről a Comprehensive Psychiatry című folyóiratban számoltak be a kutatók. Az eljárás magyar iparjogvédelmi oltalom alatt áll. A következő lépés egy képzési terv összeállítása, mely alapján a módszer kidolgozói oktathatják is a VR-ToMIS használatát. Ezután, valószínűleg két éven belül a nemzetközi védjegyet is megszerezhetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!